Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

СДС против начина расподјеле прихода од боравишне таксе у Источном Сарајеву

Аутор: ФИЛТЕР/М.K.

Чланови Градског одбора СДС-а Источно Сарајево у обраћању јавности траже одговоре на питања о расподјели средстава од боравишне таксе. Иако подржавају изградњу Меморијалног комплекса у Источном Новом Сарајеву, не слажу се са извором финансирања а, по њима, упитни су и даљи радови у парку Сунце.

Kако поручују, Олуком о расподјели прихода од боравишне таксе за текућу годину, Скупштина града је предвидјела ненемјенско трошење тих средстава.

Марко Сикима наводи да је у Службеним новинама Града Источно Сарајево објављена одлука којом се од укупно планираних 250.000 KМ прихода од боравишне таксе, 150.000 KМ планира за изградњу Меморијалног комплекса у парку Сунце у Источном Новом Сарајеву.

„Закон о боравишној такси је јасан. Он предвиђа да се средства прикупљена по том основу могу користити само у сврхе унапређења и промоције туристичке понуде. Сматрамо да је ово једно грубо кршење закона. Наравно, нема ни потребе да напомињем да ми нисмо против изградње тог комплекса, Напротив. Али, очекујемо да се средства обезбиједе у оквиру редовног буџета Града“, појаснио је Сикима.

Он је истакао да је план расподјеле средства неправедан према општини Пале с обзиром на то да се на подручју ове општине прикупи више од 93 % средства од боравишне таксе. Kако је појаснио, планом расподјеле од укупно планираних 250.000 KМ, Палама је намијењено мање од 10 %.


Упитан о томе гдје би та средства од 150.000 требало уложити, Сикима одговара да је то лако распоредити, да није за то да све иде на подручје општине Пале јер би све требало распоредити равномјерно по општинама.

„Иако Пале учествују највише у остварењу прихода, не сматрам да требају добити сав тај износ. Треба помоћи и друге општине али с обзиром на број угоститеља и туристичку понуду Пала, ових 9,4 одсто колико је издвојено је мало и не може задовољити потребе Јахорине и Пала“, додаје Сикима.

Осврћући се на план изградње Меморијалног комплекса у парку Сунце у Источном Новом Сарајеву, Стефан Игњатовић подсјећа да СДС годинама упозорава на то да ће изградња објеката на тој локацији довести до урушавања парка.

„Дошло је до великог клизишта и сматрамо да је тиме причињена велика штета грађанима Источног Новог Сарајева. Поставља се логично питање да ли господин Ћосић овим жели да „замаже очи“ грађанима, јер имамо индиције да ће доћи до додатних продаја парцела на том локалитету“, рекао је Игњатовић.

Из СДС-а подсјећају да је у јуну прошле године на састанку руководства Града Источно Сарајево и општина у саставу града усвојен закључак да ће у Источном Сарајеву постојати само једна туристичка организација. Kако наводи Дарко Берјан, тим закључком предвиђено је да градска туристичка организација има туристичко-информативне центре у свих шест општина.

„До данас поводом тог закључка није учињено апсолутно ништа. Једино је Скупштина града промијенила назив туристичке организације. Тиме што није учињено ништа крше се одлуке Уставног суда РС који је установио да се Статут општине Пале коси са законом. Наиме, туристичке организације општина Пале, Соколац и Трново морају се угасити и то је требало бити извршено до 31.12.2021. Од градоначелника тражимо да шо прије изврши договорену реорганизацију и да испоштује одлуке Уставног суда РС“, рекао је Берјан.


Kоментар о изнесеним наводима потражили смо од градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића. Он наводи да ће у најкраћем року провјерити да ли је дошло до грешке при креирању одлуке о утрошку средстава од боравишне таксе и у коју сврху су планирана та средства с акцентом на Меморијални комплекс.

„У сваком случају све ће бити реализовано у складу са Законом и правилима трошења буџетског новца“, навео је Ћосић.

Он поручује да са локацијом изградње Меморијалног комплекса посвећеног Србима цивилима страдлим у 20. вијеку неће бити никаквих проблема и да ће комплекс само уљепшати парк Сунце.

„Сви заинтересовани могу да погледају идејно рјешење, процијене о чему се ради и како ће Меморијални комплекс изгледати“, поручио је Ћосић.

Kоментаришући питање рада јединствене туристичке организације, градоначелник каже да је тај процес још у току иако је Град, са своје стране, све урадио. Подсјећа да Град има своју надлежност и да им је намјера да поједноставе систем.

Више о овој теми на порталу Филтер можете читати сутра у тексту посвећеном наплати боравишне таксе, расподјели и трошењу тих средстава.

Filter 2019