Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Сахрањен Славко Јовичић Славуј

Извор: Срна

Бивши посланик у Парламентарној скупштини БиХ и некадашњи заточеник у сарајевским логорима смрти Славко Јовичић Славуј сахрањен је данас на гробљу Баре на Палама.
Сахрани су, уз чланове породице и пријатеље, присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, руководство општине Пале, представници Полицијске управе Источно Сарајево те јавног и политичког живота.

Додик је подсјетио да је Јовичић прошао тешку голготу у сарајевским логорима за коју није нико осуђен, али да је, упркос натчовјечанским боловима и ломовима, задржао љубав за људе.

“Борио се за правду, за своју породицу, за Републику Српску коју је бескрајно волио и уложио свој политички ангажман да она буде још боља”, рекао је Додик новинарима.

Додик је истакао да је Јовичић био добар човјек, један од оних који је у темеље Републике Српске уградио свој живот, патњу и бол, али и велика надања и очекивања.

“Био је задовољан Републиком Српском, оним што смо заједно радили и градили, те остао велики патриота до задњег дана. Јовичића се сви памтити – народ и овај крај, а Република Српска треба да му ода посебну захвалност”, рекао је Додик.

Славко Јовичић Славуј преминуо је јуче у 69. години.

Рођен 1953. године у Дољанима код Хаџића. Године 1990. завршио је Вишу управну школу у Сарајеву и потом се запослио као замјеник начелника и инспектор у Државној служби безбједности.

По завршетку рата радио је као инспектор државне безбједности у Министарству унутрашњих послова Републике Српске све до 2004. године, када је постао потпредсједник Савеза логораша Републике Српске.

Ту функцију је обављао двије године, а онда је на општим изборима 2006. године изабран за посланика у Парламентарној скупштини БиХ.

Највећи дио рата био је заточен у сарајевским логорима “Силос” у Тарчину и Храсница у којима је провео укупно 1.344 дана.

Јовичић је свједочио да је логор смрти “Силос” био лабораторија за испитивање људске издржљивости, гдје су муслимански војници и чувари затворенике гледали као животиње које су свакодневно тукли, мучили на разне начине, убијали глађу и тровали разним лијековима.

По сопственом признању, у политику је ушао како би се борио за истину о страдању Срба.

Filter 2019