Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Putin potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti Luganska i Donjecka

Izvor: sputniknews.com

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je večeras ukaz o priznanju nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike i naložio izvršnim vlastima da što prije ratifikuju taj dokument.

– Molim Federalnu skupštinu Ruske Federacije da podrži ovu odluku i da ratifikuje ukaz o priznanju kao i sporazume sa DNR i LNR – rekao je ruski predsjednik.

Putin je izrazio uvjerenje da će narod Ruske Federacije podržati odluku o priznanju LNR i DNR.

Takođe je rekao i da će u slučaju nastavka krvoprolića na Donbasu cjelokupnu odgovornost snositi kijevski režim.

– Od onih koji su uzurpirali vlast u Kijevu tražimo momentalnu obustavu borbenih dejstava. U protivnom, cjelokupnu odgovornost za potencijalni nastavak krvoprolića snosiće u potpunosti kijevski režim – naglasio je on.
 
Obrazlažući odluku o priznanju LNR i DNR Putin je rekao da je situacija na jugoistoku Ukrajine postala veoma kritična u posljednje vrijeme.
 
– Oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja, bezakonja – nisu priznavali nijedno drugačije rješenje za Donbas osim vojnog. Upravo je stoga i nastala potreba da se istog časa priznaju nezavisnost LNR i DNR – istakao je Putin.

Putin je rekao da je Rusija učinila sve da sačuva teritorijalni integritet Ukrajine.
 
– Svih ovih godina (Rusija) se uporno i strpljivo borila za sprovođenje rezolucije SB UN 2202 od 17. februara 2015. godine, kojom je konsolidovan Minski paket mjera od 12. februara 2015. za rješavanje situacije u Donbasu. Sve uzalud – konstatovao je on.

Putin je rekao da u Donbasu ne prođe ni jedan dan bez granatiranja, ubijanja civila, te da blokada ne prestaje – ne nazire se kraj.

Filter 2019