Путин потписао указ о признању независности Луганска и Доњецка

Извор: sputniknews.com

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је вечерас указ о признању независности Доњецке и Луганске народне републике и наложио извршним властима да што прије ратификују тај документ.

– Молим Федералну скупштину Руске Федерације да подржи ову одлуку и да ратификује указ о признању као и споразуме са ДНР и ЛНР – рекао је руски предсједник.

Путин је изразио увјерење да ће народ Руске Федерације подржати одлуку о признању ЛНР и ДНР.

Такође је рекао и да ће у случају наставка крвопролића на Донбасу цјелокупну одговорност сносити кијевски режим.

– Од оних који су узурпирали власт у Кијеву тражимо моменталну обуставу борбених дејстава. У противном, цјелокупну одговорност за потенцијални наставак крвопролића сносиће у потпуности кијевски режим – нагласио је он.
 
Образлажући одлуку о признању ЛНР и ДНР Путин је рекао да је ситуација на југоистоку Украјине постала веома критична у посљедње вријеме.
 
– Они који су кренули путем крвопролића, насиља, безакоња – нису признавали ниједно другачије рјешење за Донбас осим војног. Управо је стога и настала потреба да се истог часа признају независност ЛНР и ДНР – истакао је Путин.

Путин је рекао да је Русија учинила све да сачува територијални интегритет Украјине.
 
– Свих ових година (Русија) се упорно и стрпљиво борила за спровођење резолуције СБ УН 2202 од 17. фебруара 2015. године, којом је консолидован Мински пакет мјера од 12. фебруара 2015. за рјешавање ситуације у Донбасу. Све узалуд – констатовао је он.

Путин је рекао да у Донбасу не прође ни један дан без гранатирања, убијања цивила, те да блокада не престаје – не назире се крај.

Filter 2019