Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Положени вијенци на спомен-обиљежје Виталију Чуркину

Извор: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов положили су данас вијенце на спомен-плочу руском дипломати Виталију Чуркину у Источном Сарајеву, поводом руског празника Дан дипломата.

Амбасадор Калабухов захвалио је српском члану Предсједништва БиХ и свим пријатељима који су се окупили данас када се обиљежава дан дипломатских радника у Русији.

“Обиљежавање Дана дипломата доприноси очувању најбољих традиција Министарства иностраних послова Руске Федерације, ширењу знања о професији и јачање поштовања према дипломатском раду”, рекао је Калабухов у обраћању.

Руски амбасадор истакао је да се данас обиљежава још један важан датум, а то је 220 година од оснивања Министарства иностраних послова Русије.

“Историја спољно-политичке службе установљена је у давна времена и у великој мјери понавља фазе формирања руске државности”, рекао је Калабухов истичући да је датум руског празника 10. Фебруар повезан са 1549. годином и најранијим документирањем канцеларије прве руске институције одговорне за спољне послове.

Калабухов је напоменуо да дипломатска служба Русије остаје у служби напора да се промовишу и бране интереси отаџбине на међународној арени али истовремено и да доприноси безбједности земље, те стварању услова за динамичан унутрашњи развој.

Када је ријеч о БиХ, руски амбасадор је истакао да се Руска Федерација као гарант Дејтонског мировног споразума залаже за његово поштивање, равноправност конститутивних народа и права ентитета унутар БиХ.

“Настојимо да развијамо односе са БиХ на свим нивоима. Исто тако и са Републиком Српском, Федерацијом БиХ и надамо се да ће на Дан дипломата људи у БиХ разумјети стварне циљеве Русије као државе која поштује међународно право, баланс интереса, мир и праведност”, додао је Калабухов.

Вијенце су положили и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

Спомен-плоча Виталију Чуркину у Источном Сарајеву постављена је 2017. године на иницијативу удружења грађана “Источна алтернатива”, уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

Чуркин је изненада преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи свог 65. рођендана. Овај руски дипломата остао је запамћен међу Србима да је у Савету безбједности УН ставио вето на британску Резолуцију о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

Filter 2019