Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Pola miliona maraka uloženo u nove turističke sadržaje

Izvor: Srna

Turistička ponuda Sarajevsko-romanijske regije obogaćena je novim sadržajima zahvaljujući realizaciji projekta “Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji”, vrijednosti 505.000 KM, rečeno je na završnoj konferenciji ovog projekta koja je danas održana na Palama.

Novi sadržaji nalaze se u Centru za odmor i rekreaciju Brus na Trebeviću i to su vještačka stijena, igraonica za djecu na otvorenom, teretana na otvorenom i balon na topli vazduh, dok su na Crvenim stijenama i na Crnoj stijeni postavljene planinarske ferate.

Projekat su finansirali EU i Njemačka, a sproveli Turistička organizacija i Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat “Stanišić”.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je novinarima da su poslije 21 mjeseca na samom kraju projekta “Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji”, te da je ovo najozbiljniji projekat koji je provela ova organizacija sa svojim partnerima.

On je naveo da su zahvaljujući novim sadržajima doveli nove turiste na ovo područje te da donatori za projekat kažu da je konkretan i kvalitetan.

“Saradnja sa partnerima je rezultirala i završnim aktivnostima u okviru projekta, a to su opremanje otvorenih lokacija, postavljanje Via-ferate na Crvenim stijenama, ferate na Crnoj stijeni, obogaćen je sadržaj na lokaciji Brus-Trebević te toplovazdušni balon kao jedinstvena turistička atrakcija”, naveo je Ikonić.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević istakla je da je projekat vrijedan 505.000 KM, od kojih su oko 400.000 KM obezbijedili donatori EU i Njemačka, a ostatak sredstava obezbijedili partneri u projektu.

“Danas smo imali priliku da predstavimo sve rezultate i aktivnosti koje smo proveli i na koje smo jako ponosni. Uloga agencije bila je u fazi pripremne projektne dokumetacije, a kasnije u toku implementacije zajedno sa partnerima realizovali smo sve zajedničke aktivnosti”, rekla je Pandurevićeva.

Ona kaže da donatori na završnu konferenciju nisu mogli doći zbog epidemioloških mjera, ali su najavili dolazak na proljeće, kao i obilazak svih lokacija gdje su postavljene opreme, kako bi viđeli efekte.

Dragana Šobot iz Privredne komore Republike Srpske istakla je da je zadovoljna što su partneri u projektu pokazali snagu institucionalne saradnje privatnog sektora i na uspješan način doveli do realizacije jednog ovakog projekta.

“Novim sadržajima obogaćena je turistička ponuda Sarajevsko-romanijske regije, što nam je u osnovu svima cilj kako bi privukli što više turista. Navike turista se sve više mijenjaju, pandemija je izvela nove trendove kao što je želja za boravkom u prirodi, a to ova regija i posjeduje”, naglasila je Šobatova.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji projekta, ocijenivši da je riječ o kapitalnom projektu i jednom od najboljih projekata za cijelu regiju u oblasti turizma.

“Na ovaj način grad Istočno Sarajevo je pokazao senzibilitet da uveže opštine u sastavu grada. To su prije svega opštine Istočni Stari Grad, Pale i Sokolac i na taj način pokazalo se da svi mogu zajedno funkcionisati. Novim turističkim potencijalima na Brusu-Trebeviću, Romaniji privući će sve veći broj turista na ovo područje”, naveo je Jugović.

Jedan od partnera na projektu je i firma “Stanišić” sa Pala, a njen direktor Njegoš Poljaković zahvalio je svima za ukazano povjerenje i donatorima za značajna sredstva koja su izdvojili za ovaj projekat, istakavši da je u okviru projekta firma dobila četiri nova turistička sadržaja.

On dodaje da se novi sadržaji nalaze u Centru za odmor i rekreaciju Brus na Trebeviću i to su vještačka stijena, igraonica za djecu na otvorenom, teretana na otvorenom i balon na topli vazduh po čemu će u narednom periodu postati prepoznatljivi.

Portparol opštine Istočni Stari Grad Bojana Šarović navela je da će novi sadržaji pomoći promociji turističkih potencijala ove opštine i da su svi kao učesnici veoma ponosni što je projekat od ideje došao do završne konferencije.

Projekat u BiH implementiraju GIZ, ILO i UNDP, u periodu od aprila 2018. do marta 2022. godine.

Filter 2019