Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Пале: Расписан конкурс за 90 студентских стипендија

Извор: Срна

Општина Пале расписала је конкурс за додјелу студентских стипендија за академску 2021/2022. годину, за шта је у буџету предвиђено 100.000 KМ.
Стипендије ће бити додијељене за 90 редовних студената првог циклуса студија, који студирају на јавним високошколским установама у земљи и у Србији, а имају стално пребивалиште на подручју Пала, рекао је за Срну начелник Одјељеља за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Жарко Човић.

Он је навео да је 20 стипендија намијењено за успјешне студенте, 15 за студенте према друштвено и социоекономском статусу, девет за студенте дефицитарних занимања, шест стипендија успјешним ученицима из средњих школа који су уписали прву годину факултета и 40 за остале студенте.

“Студенти који аплицирају морају бити држављани Републике Српске и БиХ, имати пребивалиште на подручју општине Пале најмање шест мјесеци, да су студенти високошколских установа на територији Српске, односно студенти студијских програма у Федерацији БиХ”, напоменуо је Човић.

Неопходан услов је, како је рекао, и да су студенти друге или виших година студија на првом циклусу студија, да нису обнављали ниједну годину и да не примају стипендију из других јавних извора стипендирања.

Човић је напоменуо да су сви студенти дужни да, уз уредно попуњен пријавни образац, доставе и доказе о испуњавању општих и посебних услова.

Говорећи о стипендијама за студенте према друштвено и социоекономском статусу, Човић је навео да је потребно да доставе доказ надлежне установе да припадају једној од категорија-студенти из социјално угрожених породица, дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до пете категорије, студенти без једног или оба родитеља, са инвалидитетом и посебним потребама, који су или припадају породицама цивилних жртава рата, те студенти из вишечланих породица.

Студенти факултета који се налазе на листи дефицитарних занимања су Медицински факултет–медицина, Фармацеутски факултет, Електротехнички факултет–рачунарство и информатика, Педагошки факултет–предшколско образовање, Архитектонско–грађевинско–геодетски факултет и да су студенти прве године студија.

Човић је рекао да код стипендија успјешним ученицима из средњих школа који су уписали прву годину факултета, треба да су носиоци Вукове дипломе из средње школе.

За сва додатна питања заинтересовани студенти могу се обратити у канцеларију број 23, у згради Општине или путем телефона: 057/226-592, локал 121.

Filter 2019