Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Ovo su zaključci Narodne skupštine RS o situaciji u BiH

Izvor: FILTER

Narodna skupština Republike Srpke na današnjoj sjednici usvojila je 12 zaključaka o političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

Zaključke su potpisali predstavnici poslaničkih klubova SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske i NPS-a.

Za predložene zaključke glasalo je 50 poslanika, koliko ih je i bilo prisutno za vrijeme glasanja.

Većina odbornika opozicije ranije je napustila salu i to nakon što je, zbog tri opomene, sa sjednice udaljen poslanik Nebojša Vukanović.

Zaključci

– Narodna skupština Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine.

– NSRS konstatuje da su se predstavnici Srpske u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sjednici.

– NSRS traži da predstavnici Srpske izabrani u PS BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

– Parlament Srpske traži od Vlade Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

– NSRS podržava što skorije usvajanje i stupanja na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

-NSRS će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.

– NSRS traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– NSRS traži od Savjeta ministara da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi Srpske na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– NSRS traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjedniku Srpske radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– NSRS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici Srpske u PS BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Parlamenta Srpske, Vlade Srpske i predsjednice Srpske.

– NSRS predlaže predsjednici Srpske da uputi novi poziv predstanvicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

– NSRS ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Filter 2019