Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Ово су закључци Народне скупштине РС о ситуацији у БиХ

Извор: ФИЛТЕР

Народна скупштина Републике Српке на данашњој сједници усвојила је 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ.

Закључке су потписали представници посланичких клубова СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, Уједињене Српске и НПС-а.

За предложене закључке гласало је 50 посланика, колико их је и било присутно за вријеме гласања.

Већина одборника опозиције раније је напустила салу и то након што је, због три опомене, са сједнице удаљен посланик Небојша Вукановић.

Закључци

– Народна скупштина Српске констатује да нису престали разлози због којих је НСРС усвојила закључке на 20. посебној сједници одржаној 30. јула 2021. године.

– НСРС констатује да су се представници Српске у институцијама БиХ понашали и дјеловали у складу са закључцима усвојеним на 20. посебној сједници.

– НСРС тражи да представници Српске изабрани у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

– Парламент Српске тражи од Владе Српске да у парламентарну процедуру упути закон о финансирању невладиних организација.

– НСРС подржава што скорије усвајање и ступања на снагу закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину.

-НСРС ће основати радно тијело за борбу против корупције у својим актима предвидјети да на челу тог радног тијела буде представник опозиције.

– НСРС тражи од Парламентарне скупштине БиХ да прије сваке сједнице достави Народној скупштини све материјале на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

– НСРС тражи од Савјета министара да прије сваке сједнице достави све материјале Влади Српске на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

– НСРС тражи од Предсједништва БиХ да прије сваке сједнице достави све материјале предсједнику Српске ради заузимања ставова у адекватном временском року.

– НСРС сматра да је у складу са закључцима са 20. посебне сједнице, да представници Српске у ПС БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке Парламента Српске, Владе Српске и предсједнице Српске.

– НСРС предлаже предсједници Српске да упути нови позив предстанвицима институција и других конститутивних народа из ФБиХ за разговор и дијалог о могућим рјешењима за превазилажење тренутне кризе у БиХ.

– НСРС остаје при ставу да БиХ може егзистирати само на бази Устава БиХ и договора између два ентитета и три конститутивна народа.

Filter 2019