Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

Извор: ФИЛТЕР

Универзитет у Источном Сарајеву, према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета, остварио је напредак на позицији универзитета у Босни и Херцеговини.

У односу на на извјештај из јула 2021. године гдје се налазио на 5. мјесту, према рангирању из јануара 2022. године Универзитет заузима 3. мјесто од 48 рангираних високошколских установа из Босне и Херцеговине.

У односу на јул 2021. године Универзитет је задржао 3.442. позицију у свијету. Ово је до сада најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи за од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.

“Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора – видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова)”, саопштено је са Универзитета у Источном Сарајеву.

Побољшање позиције Универзитета резултат је велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања, наводи се у саопштењу.

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи, листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.   

Filter 2019