Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Неправилности у Граду – спорне исплате волонтерима и изградња игралишта у 2020.

Извор: Срна/Филтер

Одборници Скупштине града Источно Сарајево на данашњој сједници разматрали су информацију о извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2020. годину.

Ревизија је утврдила одређене пропусте и неправилности па је Град за 2020. годину добио мишљење с резервом. Одборници су стога усвојили План за отклањање неправилности и недостатака наведених у извјештају.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман рекао је да је било кршења одређених законских рјешења.

“Најкрупније на шта је ревизор скренуо пажњу је спровођење одређених радњи на самој изградњи дјечијег игралишта на Палама. У извјештају главног ревизора наведено је да је извођач завршио радове 15. новембра, обавијестио Надзорни орган који прави записник 20. новембра, а тек 4. децембра се потписује уговор”, истакао је Kороман, наводећи да такви пропусти не би смјели да се дешавају нигдје.

Одговарајући на питање да ли ће неко одговарати за то, Kороман је рекао да постоје ревизори и друге службе које ће предузимати даље активности.

Он је рекао да је главни ревизор уочио и неправилности у вези са исплатом износа од по 200 KМ за око 50 волонтера, колико их је у Скупштини града било 2020. године.

Kороман је навео да је ревизор наложио да Скупштина града за два објекта – фарму крава у Kијеву и један објекат на Палама донесе потребне одлуке да би били приведени крајњој намјени, да би био дефинисан власник и да би се укњижило или искњижило из пословних књига.

Он је рекао да је у ревизорском извјештају наведено да књиговодствено у консолидовани извјештај Града није била уврштена Матична библиотека, јер је њено финансирање у том периоду било једним дијелом из града, а једним дијелом из Републике Српске.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић истакао је да су на данашњој сједници све тачке усвојене једногласно, а да је највише пажње привукао управо ревизорски извјештај. Он сматра да је данашњој сједници требао да присуствује неко ко је радио тај извјештај.

“Моје лично мишљење је да ко год чини кривично дјело треба за њега и да одговара и ревизорски извјештај се мора поштовати”, нагласио је Шаровић, истакавши да за све пропусте које је утврдио ревизор неко треба да одговора.

На данашњој сједници усвојена је и информација о превентивном дјеловању против злоупотребе дрога и опојних средстава на подручју града Источно Сарајево за 2021. годину.

Kороман је нагласио да је то веома раширена пошаст у друштву и додао да је на нивоу БиХ донесена Стратегија 2018-2023. година гдје свако има неку улогу да би се смањила употреба наркотичких средства.

“Град и локалне заједнице могу да спроводе едукацију у свим васпитно-образовним установама, заједно са школама, Центром за социјални рад, Црвеним крстом да би на вријеме едуковали омладину, детектовали ко је кренуо тим путем, да би кренуло његово изљечење и ресоцијализација”, рекао је Kороман.

Он је истакао да су данас задужили Градску управу да у наредном периоду организује састанак и сазове све институције које спроводе било какве активности на нивоу града да би координисали активности и ако је потребно град Источно Сарајево ће обезбиједити и одређена финансијска средства да би ефекат био што бољи.

Скупштина града усвојила је и одлуку о просторном уређењу и грађењу на подручју града, те одлуку о куповини и адаптацији објекта за потребе ватрогасног дома у Трнову. Предвиђено је да се за ту намјену из градског буџета издвоји до 150.000 КМ.

Filter 2019