Наранџасто и жуто упозорење због вјетра и кише у већини крајева

Извор: Срна

Наранџасто и жуто упозорење због јаких удара вјетра данас је издато за већину крајева БиХ, осим за подручја Приједора и Семберије.

На подручју Ливна, Сарајева, Требиња и Фоче на снази је наранџасти метеоаларм због вјетра удара и до 80 километара на час локално, док је за подручје Бихаћа, Тузле, Мостара, Вишеграда и Бањалуке на снази жуто упозорење.

У регији Требиња и Фоче од 15.00 часова до поноћи дуваће мјестимично појачан вјетар с ударима од 60 до 80 километара због чега је на снази наранџасто упозорење, објављено је на сајту Метеоаларма.

Наранџасти метеоаларм у регији Ливна на снази је цијели дана, а на подручју Сарајева од 11.00 часова до поноћи.

Жути метеоаларм цијели дан је на снази у регији Бихаћа, Мостара и Вишеграда гдје се очекују удари вјетра између 40 и 60 километара на час, а на подручју Тузле од 11.00 до поноћи.

На подручју Бањалуке прогнозиран је вјетар јачине преко 40 километара на час, а метеоаларм је на снази од 11.00 до 17.00 часова.

Наранџасти метеоаларм упозорава на опасне временске прилике, а жути на потенцијално опасно вријеме.

У Републици Српској данас ће бити претежно облачно вријеме са кишом у већини крајева, а снијег се очекује поподне у вишим предјелима и на планинама.

Током пријеподнева очекује се да премијештање облачности са сјеверозапада и сјевера донесе кишу прво на сјеверу, а затим већини предјела, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

У вишим предјелима поподне се очекује сусњежица, а на планинама снијег. Повремено ће бити и појачаног вјетра и грмљавина, као и јачих пљускова.

На западу и сјеверозападу поподне се очекује престанак падавина уз смањење облачности, док ће од централних предјела ка истоку бити падавина, у планинама и уз провијавање слабог снијега.

Доћи ће до пада температуре. Дневна температура ваздуха од два до осам, на југу до 10 степени Целзијуса, на западу пријеподневна виша од поподневне и до 13 степени Целзијуса. У вишим предјелима од минус један степен, а поподне у осјетнијем паду.

Дуваће слаб до умјерен вјетар, у планинама и јак јужни, током пријеподнева у скретању на умјерен до јак сјеверозападни.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос је било претежно облачно вријеме са кишом у јужним и југозападним дијеловима.

Filter 2019