Лукач: У току провјере на терену о дешавањима у Власеници

Извор: Срна

МУП Републике Српске врши провјере о евентуалном учешћу припадника Полицијске станице Власеница бошњачке националности који, како наводе организације проистекле из протеклог одбрамбено отаџбинског рата, позивају на рат и испитују расположење бошњачког становништва са намјером организовања и наоружања одређених група за борбено дјеловање, изјавио је министар Драган Лукач.

– Вршимо провјере шта се дешавало и од провјера на терену зависиће наши даљи потези – рекао је Лукач вечерас Срни.

Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата упозорили су на ратнохушкачке снимке пробошњачких националиста који су узнемирили становнике Власенице јер отворено провоцирају инцидентне ситуације у овом мјесту, али и у регији Бирач.

Радомирка Дувњак из Републичког одбора за тражење несталих и супруга погинулог борца рекла је да се ради о окупљању бошњачких ратних хушкача 19. децембра прошле године у Церској и Власеници ради посјете Мурату Авдићу и Алији Реџићу из Зенице, припадницима тзв. Армије БиХ и добитницима “златног љиљана” за злодјела која су чинили према Србима у претходном рату.

Она је истакла да су та лица, уз присуство већег броја бошњачког становништва, у вјерском објекту на подручју Церске, одржали ратнохушкачки говор, наводећи да је бошњачко становништво спремно пружити и оружани отпор, да би спријечили наводно рушење уставног поретка БиХ.

– Истога дана, у Власеници, на гробљу “Ракита”, одржали су сличне говоре, а поред Авдића и Реџића истакао се и још један тзв. “златни љиљан”, Самир Окић. Именовани је на подмукао и крајње перфидан начин, кроз отворени говор мржње према Србима, износио низ неаргументованих лажи, подстичући међуетничке тензије – навела је Дувњак на конференцији за новинаре.

Предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Нада Нинић рекла је да су забринути и огорчени због тога што су припадници бошњачког народа објавили те ратнохушкачке снимке на Јутјуб каналу, а усмјерени су на нарушавање односа Бошњака и Срба.

– Актери су првенствено припадници Полицијске станице Власеница бошњачке националности – Муамер Ферхатовић, као организатор и предводник, уз учешће Рашида Зекића и Елвира Патковића, те осталих припадника полиције бошњачке националности у Власеници – навела је Нинићева на конференцији за новинаре одржаној у просторијама општинске Борачке организације.

Према њеним ријечима, наведена лица обилазе Бошњаке у Власеници позивају на рат и испитују расположење бошњачког становништва са намјером организовања и наоружања одређених група за борбено дјеловање, а слично дјеловање параинституционалних група утврђено је на регији Бирач.

Она је додала да је Ферхатовић познат по томе што непрестано врши притисак и застрашује учеснике и борце одбрамбено-отаџбинског рата, са намјером да изнуди лажна свједочења против Срба у монтираним процесима пред Судом БиХ.

За наведене активности, како је навела, Ферхатовић “добија огромну суму новца, све према налогу Мује Хаџиомеровића, који врши функцију члана Колегијума директора Института за нестале особе БиХ”.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић пита како је могуће да се у Републици Српској противзаконито одржавају скупови са циљем подизања тензија и међуетничке мржње са намером организовања бошњачког становништва за евентуална борбена дејства и тражи одговоре зашто надлежни органи ништа не предузимају.

Filter 2019