Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Казна за власнике апартмана који нису регистровани 2.000 КМ, а годишњи паушал 30 КМ по кревету

Извор: ФИЛТЕР

Из Градске управа Источно Сарајево позвају власнике кућа за одмор, апартмана /стан на дан/ и соба за изнајмљивање да, с циљем легалног обављања дјелатности, изврше регистрацију и категоризацију објеката уколико то нису до сада обавили или је категоризација истекла.

“Да бисмо избјегли примјену репресивних казнених мјера позивамо лица која, у оквиру непокретности чији су власници, пружају услуге смјештаја да поднесу захтјев за одређивање категорије куће за одмор, апартмана или собе у оквиру стамбеног објекта чија је намјена издавање”, саопштено је из Градске управе.

Како је појашњено, физичка лица која пружају услуге смјештаја у кући за одмор, апартману /стан на дан/ и соби за изнајмљивање дужна су да плаћају годишњи паушални износ боравишне таксе у износу од по 30 KМ за сваки кревет /лежај/ у објекту у којем се пружају услуге смјештаја. Годишњи паушал потребно је уплатити на рачун јавних прихода Републике Српске.

“Сходно Закону о угоститељству Републике Српске и одлуци о категоризацији угоститељских објеката на подручју града Источно Сарајево, новчаном казном до 2.000 KМ може бити кажњено физичко лице које пружа услуге смјештаја, а да претходно није извршило категоризацију предметне непокретности”, подсјећају из Градске управе.

Рјешење о категоризацији важи четири године и, након истека тог периода, мора се обновити.

Физичка лица која пружају услуге смјештаја детаљније информације могу добити на писарници Градске управе Источно Сарајево или у градској Туристичкој организацији, гдје могу преузети и образац захтјева за категоризацију.

Filter 2019