Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Zatražena osuđujuća kazna optuženima za ubistvo vojnika JNA

Izvor: Srna

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća Suda BiH osuđujuću kaznu za komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, te Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optužene za ubistva zarobljenih pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

– Smatram da su sasvim jasno utvrđene činjenice i da su optuženi počinili krivično djelo protiv ratnih zarobljenika. Sudsko vijeće može sasvim jasno i van razumne sumnje zaključiti da su optuženi odgovorni za počinjeno krivično djelo – navela je tužilac Tužilaštva BiH Vesna Ilić.

Ilićeva je četvrtog dana iznošenja završnih riječi navela da Tužilaštvo BiH ne vidi nijednu olakšavajuću okolnost prilikom odmjeravanja kazne, smatrajući da tu okolnost nije imalo ni osam ubijenih lica, prenosi Birn.

Ona je navela da svi materijalni dokumenti pokazuju da ništa nije urađeno da se spriječi ubistvo osam zarobljenika.

Svi su znali odgovore, ali, dodala je ona, niko ni danas ne želi da govori o tome.

– Vještak Mile Matijević je u pravu kada konstatuje da nijedna radnja nije preduzeta, a prema mišljenju Tužilaštva, nijedna radnja ni do danas nije preduzeta – dodala je Ilićeva.

Govoreći o Uzunoviću i Čovčiću, Ilićeva je rekla da je njima moralo biti poznato da zarobljena lica uživaju određene zaštite, naglasivši da ih je /Uzunovića i Čovčića/ određeni broj svjedoka prepoznao na fotodokumentaciji, kao i da su oni naveli da su bili u dijelu sastava koji je pripadao Specijalnom odredu policije.

Ona se osvrnula na svjedočenje optuženog Vikića, u kojem je “kategoričan” da jedinica Jusufa Pušine nije bila u sastavu Odreda, te da je obavijestio Pušinu kada je čuo za ubistva u parku.

Govoreći o svjedocima Pušine, Ilićeva je navela da se teško mogu prihvatiti njihovi iskazi u kojima su mu pokušavali dati alibi za 22. april 1992. godine.

– Tužilaštvo je, dovodeći u vezu iskaze pripadnika Odreda, dokazalo odgovornost Vikića i Pušine. Tužilaštvo je dokazalo da je postojao odnos nadređenih i izvršilaca. Vikić, ne samo da je bio komandant, već je bio autoritet koga cijene i poštuju – rekla je Ilićeva, dodavši da je postojao odnos između Vikića i Pušine.

Prema njenim riječima, Vikić i Pušina su imali široka ovlaštenja, svaki za sebe.

Ona je navela da Tužilaštvo tvrdi da su optuženi mogli i trebali znati da će osam lica biti ubijeno ili da je već ubijeno, te je predložila da budu oglašeni krivim.

Prema optužnici, optuženi su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.

Odbrana Vikića završnu riječ će iznijeti u petak, 18. februara.

Filter 2019