Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Депозити грађана у свим банкама су сигурни, не пријети пропадање ни Сбербанке

Извор: Глас Српске

Удружење банака Босне и Херцеговине обавјештава јавност да грађани – корисници Сбербанк дд Сарајево и Сбербанк ад Бања Лука немају разлога за бригу.

Из споменутог удружења наглашавају да грађани не требају бринути јер руског елемента у обје Сбербанке у Босни и Херцеговини више нема, обзиром да су Агенције за банкарство Федерације БиХ и Републике Српске преузеле управљање Сбер банкама у оба ентитета.

Овом одлуком прекинута је веза с руским власником и евентуално пропадање Sberban Europe неће имати никакав утицај на рад Сбер банака у БиХ.

Обје Сбербанке у Босни и Херцеговини су изузетно финансијски виталне, добро капитализоване и врло ликвидне, стога клијенти ових банака немају разлога за забринутост.

“Свјесни смо и разумијемо нервозу и страх грађана у оваквој ситуацији када је присутна пријетња миру у Европи, и јасно је да се то одражава на све грађане и размишљање о личној сигурности. Све банке у Босни и Херцеговини, без обзира на дешавања у свијету, послују несметано, у складу са бх. регулативом, те нема потребе за било каквим реакцијама грађана, попут подизања новца са рачуна“, истакао је Берислав Кутле, директор Удружења банака у Босни и Херцеговини, те нагласио да је Удружење у сталном контакту са регулаторима и цјелокупним банкарским сектором и да помно прате сва дешавања.

Удружење банака Босне и Херцеговине поздравља благовремену реакцију регулаторних тијела која су јучерашњом одлуком предуприједила да настане било каква штета по финансијски сектор Босне и Херцеговине.

Filter 2019