ДЕМОС: Посјете гробљу Мали Зејтинлик уврстити у наставни план и програм

Извор: ФИЛТЕР

Предсједништво Демократског савеза ДЕМОС подржало је данас иницијативу Регионалног одбора Сарајевско-романијске регије за покретање званичне иницијативе за увршатавање посјете војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу у наставни план и програм основних и средњих школа у Републици Српској. Клуб посланика ДЕМОС-а у НС Републике Српске упутиће ову иницијативу надлежним институцијама.

Како је саопштено из Регионалног одбора ДЕМОС-а Сарајевско-романијске регије, година у којој обиљежавамо 30. година од оснивања Републике Српске, прилика је да се исправе пропусти које смо, на пољу развоја националне свијести и културе сјећања, направили у протеклом периоду.

“Гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу вјечна је кућа за 955 српских бораца који су у протеклом рату, бранећи своја огњишта, животе положили у темеље Републике Српске. Просјечна старост сахрањених бораца је 25 година, због чега Регионални одбор Сарајевско-романијске регије сматра да је и потребно и поучно да причу о њима чују наши најмлађи нараштаји, који ће чувати сјећање на њих и њихову жртву”, саопштено је из Регионалног одбора ДЕМОС-а Сарајевско-романијске регије.

Из овог одбора подсјећају да су млади војници животе положили на сарајевском ратишту, које је познато као једно од најтежих у тим ратним годинама.

“Управо због тога, као носиоци политичких функција и улога, сматрамо обавезом да баш ми будемо ти који ће иницирати да причу о њима чују дјеца и млади из свих крајева Републике Српске”, додаје се у саопштењу.

Из ДЕМОС-а истичу и то да смо “данас свједоци разних опструкција од стране и комшија и свјетских моћника и сматрамо да баш због оних који желе да Српске нема, ми причу о њеним синовима причамо још чешће, гласније и поносније”.

“Узимајући у обзир да је гробље Мали Зејтинлик грађено по узору на гробље Зејтинлик у Солуну, које је посвећено српским добровољцима страдалим на Солунском фронту, које наши ученици посјећују приликом школске екскурзије у Грчкој, Регионални одбор Сарајевско-романијске регије сматра да је и оправдано и потребно посјету Малом Зејтинлику уврстити у наставни план и програм основних и средњих школа”, стоји у саопштењу ДЕМОС-а.

Filter 2019