Дарко Елез жели да служи казну у Србији

Извор: СРНА

Дарко Елез, кога је Суд БиХ као члана организоване криминалне групе осудио на 15 година затвора, поднио је посредством Министарства правде у Савјету министара молбу да казну издржава у Србији, потврдио је Срни његов бранилац адвокат Сенад Крехо.

“Колико сам ја у току, Министарство правде је Србији већ послало нашу молбу и очекујемо одговор. Све се одвија у складу са уговором између Србије и БиХ и мислим да ту неће бити ништа спорно”, рекао је Крехо.

Наводећи да Елез има држављанство Србије и БиХ, Крехо очекује да ће Елезова молба бити уважена јер “има право на то”.

Молбу за изручење Србији Елез је поднио чим су се стекле законске могућности за то, односно када су правосудни органи БиХ обуставили истрагу која је против њега покренута због сумње да је 2018. и 2019. у Источном Сарајеву учествовао у два убиства, изнуди, застрашивању и другим кривичним дјелима.

Елез ухапшен је 21. децембра 2020. године по Интерполовој потјерници и изручен БиХ ради суђења у предмету “Лутка”.

Било му је одузето србијанско држављанство које му је одлуком Управног суда враћено.

Дарко Елез /41/ је 10. новембра прошле године у цијелости признао кривицу и осуђен је на 15 година затвора за кривична дјела за која га терети оптужница у предмету “Лутка”.

За Елеза је предложена казна од 15 година затвора, као најстрожа казна у оквиру споразумног признања кривице за организовани криминал у историји Тужилаштва и Суда БиХ.

Суд БиХ је након разматрања прихватио споразум и осудио оптуженог на казну затвора у трајању од 15 година, чиме је предмет “Лутка” у потпуности правоснажно окончан.

Елеза је потврђена оптужница из случаја “Лутка” теретила за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су тешка убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у периоду од 2005. до 2009. године.

Filter 2019