Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Град званично преузео МОФАС

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

У петак је потписан уговор о куповини 51 % удјела у МОФАС-у, чиме је Град Источно Сарајево постао већински власник овог предузећа. Преосталих 49% има Влада РС.

“Постали смо вјероватно једина Градска управа у нашем окружењу која је власник једног привредног субјекта”, поручио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је дужност преузео прије тачно годину дана.

Након исказане намјере Градске управе да преузме МОФАС, предузеће коме је пријетио стечај, стигла је подршка Владе РС за куповину удјела.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево 25. новембра прошле године донијели су одлуку о формирању Јавног предузећа “Директне инвестиције града Источно Сарајево” /ДИГИС/.

Управо ово Јавно предузеће преузело је 51 % МОФАС-а. Наиме, Град је дозначени новац од Владе, у форми позајмице, уплатио ДИГИС – у за куповину већинског удјела од приватника који су имали 51 %.

“Веома често чујемо да неко пита зашто се не граде фабрике, зашто се не ради у том правцу. Ево, ми смо учинили један храбар потез, уз подршку одборника Скупштине града Источно Сарајево. Сада нам преостаје далеко тежи дио посла – да реорганизујемо предузеће и наставимо процес производње, обезбиједимо тржиште и стабилност рада”, навео је Ћосић.

Иначе, ДИГИС је регистрован за више дјелатности у областима производње, прераде и трговине. Планирано је да буде један од акционара у предузећима која би се основала са приватним сектором.

План је, потврдио је градоначелник, да се идентификује 30 приватних предузећа која би заједно са ДИГИС-ом кренула у оснивање акционарских друштава у различитим привредним гранама попут туризма, прехрамбене и дрвне идустрије.

“Градска управа показала да је опредијељена да путем свог предузећа „Директне инвестиције Града Источно Сарајево“ – „ДИГИС“ подржи металску индустрију, као и друге сегменте привредног живота. Да нисмо реаговали на овакав начин, данас би у нашем граду имали ово предузеће у стечају, раднике без посла и вриједну имовину предузећа препуштену одлучивању фактора који су изван дјелокруга наше локалне заједнице, али и Владе Републике Српске”, објаснио је Ћосић.

Filter 2019