Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Бегија Смајић, посланик у НС РС, Војску РС назвала геноцидном

Извор: Срна

Посланици владајуће већине и опозиције у Народној скупштини РС затражили су од Бегије Смајић, посланице у Посланичкој групи Заједно за БиХ да се извини и дистанцира од изјаве да је Војска РС осуђена за геноцид у Сребреници.

Смајићева је на данашњем засједању затражила да се посланици дистанцирају од Војске РС јер је “осуђена за геноцид у Сребреници”, а Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине РС, ову изјаву је назвао најскандалознијом икад изреченом у парламенту. 

“Војска Републике Српске је ослободилачка – слободарска војска! Војска која није осуђена. Та војска чини и дан данас ове жалосне Оружане снаге БиХ”, истакао је Петковић.

Игор Црнадак, посланик ПДП-а, је рекао да се Вукановић нема за шта извињавати, и тражио је од Бегићеве да своју изјаву повуче. 

Подсјећања ради, Небојша Вукановић, посланик у Клубу СДС-а, је на засједању у уторак на сједницу понио униформу Војске РС као дио протеста што је, према њему, владајућа коалиција у РС, одустала од поновног враћања Војске РС. 

Након тога, истог дана је реаговао Ћамил Дураковић, одборник у Скуштини Општине Сребреница, који је позвао Бошњаке да “престану да праве звијезде од оних који у мирнодопском времену облаче ове униформе”, на шта је реаговао и сам Вукановић.

Вукановић је изјавио да је “коалиционог партнера СНСД-а” у Сребреници Дураковића тешко погодио захтјев о смјени.

“Да сам знао да ће том функционеру СДА тако тешко пасти смијена, тачно не бих нарушавао складне односе између СНСД-а и СДА”, рекао је Вукановић.

Потом је Смајићева изговорила ове ријечи, које су у НС РС изазвале велике реакције. 

“Ћамил Дураковић јуче није ниједном истакао своје незадовољство што је смијењен с мјеста предсједника Скупштине општине Сребреница. Мислим да му вашим прозивањем само дижете рејтинг. Он је само истакао своје незадовољство и незадовољство свих жртава геноцида што сте обукли униформу Војске РС која је осуђена за злочин геноцида у Сребреници. Али прије свега као човјек увијек желим да истакнем чињеницу да не осуђујем српски народ за злочин геноцида али очекујем од српског народа да се дистанцира од оних који су чинили злочин геноцида. Један од начина да се ви дистанцирате од оних који су чили злочин геноцида је да не носите ту униформу”, рекла је Смајићева, преносе Независне новине.

Filter 2019