Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /latinica

Jeni Ligtenberg zadužila sve u tadašnjem Srpskom Sarajevu

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je danas poruku povodom smrti Jeni Ligtenberg koja je tokom proteklog rata boravila u humanitarnoj misiji na Palama.

– Porodica i prijatelji danas u Holandiji na posljednji počinak ispraćaju Jeni Ligtenberg, nedavno preminulu humanitarku i nepokolebljivog borca za istinu, koja je tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata zadužila sve nas u tadašnjem Srpskom Sarajevu – navodi se u poruci gradonačelnika Ćosića.

Ćosić je podsjetio da je ova blaga, ali jaka i hrabra tada šezdesettrogodišnja žena, apotekarka u penziji, miran život u Amsterdamu 1993. godine zamijenila humanitarnim radom u nekadašnjoj vojnoj bolnici Koran na Palama, gdje je ostala sve do 1995. godine.

– Mnogo je svjedočanstava koja govore o njenoj posvećenosti našem narodu svakodnevnim zalaganjem u bolnici, ali i van nje kada je trebalo različitim stranim zvaničnicima objasniti da je tadašnji, na Zapadu opšteprihvaćeni narativ o ratu u BiH, pogrešan i da je istina nešto sasvim drugo – naveo je Ćosić.

On je istakao važnu ulogu ovog humanitarnog radnika što dokazuje i Orden Krsta milosrđa, kojim ju je odlikovao tadašnji predsjednik Republike Srpske za doprinos bolnicama na Koranu i Kasindolu.

– Jeni Ligtenberg nas je napustila 8. januara u 92. godini, ali će iza nje zauvijek ostati njeno dobro djelo i njen ratni dnevnik, dragocjeno i nepristrasno svjedočanstvo na osnovu kojeg je snimljen i dokumentarni film “Jeni, malo svjetlo sa zapada”. Veliko hvala za sve što je učinila za ovaj grad i njegov narod. Pamtićemo i poštovaćemo – naveo je Ćosić.

Filter 2019