Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Шта је истина о блокади рачуна Дома здравља Источно Сарајево?

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

Директор Дома здравља Источно Сарајево Дејан Шешељ упутио је јутрос апел руководству града, те општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа да се што хитније укључе у рјешавање проблема ове здравствене установе.

Он је у изјави Срни навео да је Дому здравља блокиран рачун због неизмирених обавеза за гријање.
Шешељ је изјавио Срни појаснио да је фирма “Топлане” из Источног Новог Сарајева тужила Дом здравља јер јој је ова здравствена установа дужна за протеклих годину и по дана 100.953 KМ, те додао да је са рачуна Дома здравља одмах скинуто 38.000 KМ, које су биле планиране за куповину реагенаса и материјал за рендген.

Шешељ даље каже да су повећани трошкови за куповину реагенаса за лабораторију, те подршке рендген апарата који је пројектован да сними 25 особа дневно, а некада их је било и 150.

“Kовид 19 траје предуго, већ двије године, тако да смо се одлучили да наши грађани што мање трпе, а што је довело до гомилања обавеза Дома здравља према Топланама“, појаснио је директор и подсјетио да се ова здравствена установа финансира из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Он је нагласио да би средства Фонда за јануар могла бити умањена због потрошње лијекова, чији се износ одбија од цјелокупне транше намијењене Дому здравља, а што се обрачунава у овом периоду.

“Апелујем на осниваче, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, али и на град Источно Сарајево, да се што хитније укључе у рјешавање нашег проблема”, истакао је Шешељ, те додао да је са њиховим проблемом упознато и надлежно министарство.

Шешељ је нагласио да су запослени у Дому здравља у посљедње двије године преуморни, јер због вируса корона раде и по двије смјене, те додао да се оваквим поступком “Топлана” доводе у питање и плате запослених радника.

Са друге стране директор “Топлана” Дејан Берјан подсјећа да Топлане нису искључиле гријање Дому здравља, а блокирао их је надлежни Привредни суд.
Он тврди да није било другог начина да Топлане наплате дуг.

“Топлане су тужиле Дом здравља још у септембру 2021. године, тј. прије почетка грејне сезоне, због дуга за гријање који се односи на 19 неплаћених рачуна. (75.537,10 KМ).
Топлане ни у једном тренутку нису жељеле да угрозе функционисање Дома здравља и нисмо могли знати да ће Привредни суд блокаду извршити 31.12. у вријеме празника”, наводи Берјан.

Блокадом је са рачуна Дома здравља скинуто 38.228,32 KМ, (који се односи на камате и дио дуга) али на састанку са управом Дома здравља и једним од оснивача односно начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Kатићем постигнут је договор, каже Берјан.

“Вансудско поравнање је потписано још 05. јануара и тиме је омогућено Дому здравља да преостали дуг у износу од 62.725 KМ плаћа у 30 мјесечних рата а рачун Дома здравља је одблокиран. Знамо да је ситуација због ковида врло тешка и сложена, али смо били принуђени на овај потез, јер управа Дома здравља није имала слуха  нити разумијевања за дуг према Топланама”, истиче директор Топлана.

Берјан поручује да је и у том предузећу, које није на буџету као Дом здравља, ситуација тешка те да имају обавезе према добављачима које морају редовно извршавати.

Filter 2019