Tue. Jan 18, 2022
ћирилица /латиница

Цвијановић: 9. јануар је дан наше побједе, слободе и заједништва

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је 9. јануар дан побједе, слободе, заједништва и нераскидивних веза између народа и институција Српске.

“Данас с поносом обиљежавамо наших првих тридесет година. То су три деценије од настанка Републике Српске, тридесет година наше слободе и преданог рада на њеном очувању, развоју и изградњи.

У периоду кад је Република Српска стварана, нисмо имали луксуз да се дијелимо, међусобно свађамо и упиремо прстом једини на друге, јер смо знали да је она претпоставка нашег опстанка и једина брана прегласавању, мајоризацији и новим страдањима”, нагласила је предсједник Републике Српске у обраћању на свечаној академији поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике.

Цвијановићева је рекла да се у част овог празника вијоре тробојке у свим општинама и градовима Републике Српске, институцијама и кућама.

“Хиљаде наших младих људи од Херцеговине и Романије, преко Подриња и Семберије, па све до Посавине и Крајине, организују се сваке године како би обиљежили рођендан своје Републике. И управо је у тој младости садржана суштина 9. јануара и гаранција да ће се он обиљежавати и у будућности”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је идентитет Републике Српске, чији је саставни и неотуђиви дио и 9. јануар, укоријењен дубоко у људима ових крајева, а идентитетска обиљежја не подлијежу преиспитивању, ревизији, нити оспоравању.

“Ми не обиљежавамо Дан Републике да бисмо некога провоцирали већ као подсјетник на важну историјску чињеницу, као што то раде и друге републике и други народи свијета. И увијек то чинимо свечано, достојаствено и поносно”, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је ово дан када се са посебним пијететом сјећамо оних који су дали свој живот бранећи Републику Српску, своја огњишта и породице.

“Њима дугујемо вјечну захвалност, али и упорну борбу за бољу будућност и очување Републике у чије темеље су уградили оно највриједније што су имали. Захваљујући њиховој жртви и нашем јединству, опстали смо у немогућим околностима, на медијском, а затим и на борбеном нишану најмоћнијих сила тог времена којима смо послужили као полигон, показна вјежба и погодна мета за њихове геополитичке циљеве”, истакла је предсједник Српске.

Цвијановићева је указала да се и тада показало оно што важи и данас, да је воља једног народа, а Република Српска то свакако јесте, најснажније утемељење сваке политичке заједнице и да је од пресудног значаја за њен опстанак спремност да се за њу једнако одлучно боримо и данас у миру.

Предсједник Републике је нагласила да је поносна на оно што је заједно постигнуто у протеклих 30 година.

“Упркос бројним изазовима који су нас пратили од самог настанка, Република Српска сваким даном манифестује способност да се развија и да напредује. То је видљиво чак и онда када су околности посебно тешке, а било је много таквих година.

“Коначно, и претходну годину обиљежили су политички притисци, оспоравања, наметања. Била је то и још једна година исцрпљујуће борбе са пандемијом.
Али и поред свега тога, макроекономски показатељи упућују на опоравак наше привреде. Број запослених и износ просјечне плате су на рекордном нивоу што је велики успјех, али и наша велика обавеза за наредни период”, подсјетила је Цвијановићева.

Она је нагласила да сваке године Република Српска изгледа љепше и изграђеније.

“Упркос тешким временима нисмо одустали од важних пројеката у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике, а наставили смо изграђивати и нове болнице, школе, вртиће, домове културе, спортске дворане и многе друге објекте који су важни за наше грађане”, рекла је Цвијановићева напомињући да су за даљи развој Републике Српске неопходни мир и стабилно окружење.

Предсједник Српске је рекла да, нажалост, ни 26 година након рата и потписивања Дејтонског споразума, многи у БиХ и ван ње нису одустали од прекрајања оног што је тај споразум дао.

“Ни мастило на Дејтонском споразуму није се осушило, а кренули су удари на Републику Српску, одузимање Уставом загарантованих надлежности, као и бесправно, антидемократско и антицивилизацијско насиље неизабраних странаца у БиХ којем смо изложени у континуитету. На наше позиве на дијалог, из Сарајева и са других адреса одговарају нам пријетњама, што ратом, што санкцијама, јер други језик очигледно не познају.

Али, то није наш језик, нити је то наша политика. Ми говоримо језиком Устава и демократије јер је Устав рекао шта коме припада, а демократија налаже да од народа изабрани представници доносе законе и врше друге прописане послове, као и да одговорност за свој рад сносе једино према својим грађанима. Легалисти смо – не тражимо и не желимо ништа више, и ништа мање од онога што је Републици Српској дато Уставом”, поручила је Цвијановићева.

Она је констатовала да су у мултиетничким државама дијалог и договор кључ успјеха, те да тога нема у БиХ, али кривица не лежи на Републици Српској.

“Одбацујемо сваку лажну оптужбу и апсурдну квалификацију да рушимо уставни поредак тиме што тражимо поштовање устава. Уставни поредак су рушили високи представници наметањем неуставних рјешења, а одговорност је на њима и за посљедњу кризу која је погодила БиХ.

Не прихватамо терор нити злоупотребу заједничких институција БиХ за обрачун са надлежностима, интересима и правима Републике Српске, а ни са њеним грађанима. А, то се, нажалост, упорно дешава”, указала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је охрабрење то што у окружењу, али и у другим земљама има све више оних који су схватили да слика није црно-бијела и који све више разумију шта су стварни проблеми у БиХ.

Цвијановићева је нагласила да су сви они који су разумјели гдје станује стварна деструкција на најбруталнији начин изнападани прво од политичког Сарајева, а одмах затим и појединих страних центара којима је у интересу да се очува лажни стереотип о наводно кривима и наводно недужнима.

Она је додала да се то, наравно, ради смишљено да би се направио притисак и обесхрабрио свако онај ко би могао пољуљати ту лажну слику.

Предсједник Српске је констатовала да је БиХ неуспјешна, и нажалост, то је на штету свих нас и додала да Република Српска не сноси ни одговорност ни кривицу за њен несупјех.

“Држава која је играчка у рукама других, а није власништво својих грађана, напросто не може бити успјешна. Без унутрашњег дијалога држава не цвјета него вене”, указала је Цвијановићева.

Она је навела да је ни хиљаду наручених домаћих и страних експерата-галамџија неће учинити успјешнијом, нити је могу очувати више него што би то могле учинити домаће снаге, и то не силом и не мржњом, већ користима које доноси својим грађанима.

Осим сарадње унутар БиХ, да је има, додала је Цвијановићева, користи за грађане проистекле би и из економског повезивања на регионалном плану, али БиХ у њима не жели да учествује.

“Ми смо зато, живећи у дестимулативном амбијенту БиХ, у ових 30 година постојања Републике Српске, схватили колико је важно очувати снагу властитих институција, али и јединство наших институција и грађана”, нагласила је предсједник Републике.

Према њеним ријечима, дијалог са социјалним партнерима је незамјењива форма у трагању за бољим рјешењима и важно је да се он стално његује и унапређује.

Она је нагласила да ће потребе грађана и у наредном периоду остати у фокусу рада институција Републике Српске.

“Наши људи били су изложени бројним проблемима, али и неправди живећи у земљи која функционише на бази оспоравања и у којој свој наводни успјех многи мјере нивоом штете коју ће проузроковати Републици Српској”, истакла је Цвијановићева.

Она је указала да је однос према рату, учесницима рата, ратним злочинима, као и жртвама био и остао неправедан.

“Сјетимо се да су међународне донације након рата издашно упућиване народу Федерације, а безобразно ускраћиване народу Републике Српске. Али, ми смо се окренули себи и зато смо успјели. Ми, наравно, не можемо живјети у прошлости, али неправде прошлости, ако се не исправе, увијек обиљеже и будућност.

Зато Република Српска мора очувати своје механизме заштите и стабилно функционисање. Без јаких институција и својих надлежности она би била као птица без крила”, нагласила је предсједник Српске.

Она је навела да Републици Српској не смета БиХ у којој се не врши насилна централизација и у којој домаће, демократски изабране институције раде свој посао и управљају процесима.

“Желимо да унапређујемо сарадњу са свима у региону. Наш природни и најснажнији ослонац је Србија, чијем руководству дугујемо велику захвалност за висок ниво политичког разумијевања, као и за бројне реализоване пројекте у готово свим нашим општинама и градовима.

Радује нас што ћемо и у наредном периоду заједнички градити широм Републике Српске. Неки од најважнијих планираних пројеката су изградња аеродрома у Требињу, хидроелектране Бук Бијела, као и ауто-пута Бањалука – Београд”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Република Српска отворена за сарадњу и са свим другим земљама у регији, како билатерално, тако и кроз учешће у регионалним иницијативама које имају за циљ снажније инфраструктурно и економско повезивање цијелог региона.

“То би било рационално партнерство које би донијело добре резултате свима нама, не само у привредном већ и у безбједносном смислу. Важно је и да унапређујемо сарадњу са нашим традиционално највећим спољнотрговинским партнерима из Европске уније, као и да отварамо перспективе за нове инвестиције са Русијом и Кином и додатно развијамо започету сарадњу са Мађарском”, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је за првих 30 година постојања, Република Српска сазрела као модерна, стабилна и демократска политичка заједница свих њених грађана, без обзира на њихову вјеру и нацију.

“Заједно смо прошли дуг, трновит пут и ни у једној етапи нашег развоја није било лако. Ипак, упорношћу и заједничким напорима савладали смо бројне изазове и препреке, као што ћемо, увјерена сам, савладати и оне који нам предстоје.

Република Српска и њен институционални оквир једини су гарант нашег опстанка, дугорочног и одрживог економског развоја, као и боље и успјешније будућности.
Због тога морамо очувати њен уставни капацитет, стабилност и снагу наших институција”, рекла је предсједник Републике.

Она је нагласила да генерацијама које долазе желе да оставе мирну и сигурну Републику Српску у оквиру које ће моћи да граде бољу и просперитетнију будућност за себе и своје породице.

“И све што радимо данас, радимо с циљем да им обезбиједимо услове да живе достојанствено, у миру, да буду поносни на свој идентитет, на своју Републику и да то могу слободно да искажу, без притиска, без страха и без пријетњи.

Вријеме иза нас научило нас је да истински вјерујемо у Републику Српску, у њен капацитет и способност да се креће путем развоја. Вјерујемо јер знамо шта смо заједничким снагама до сада постигли и са каквим недаћама смо се изборили”, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да су свјесни огромних жртава положених у темеље Републике Српске, неизмјерног бола хиљада и хиљада ожалошћених породица, жена, мајки и дјеце одраслих без својих очева.

“Сјећамо се и тешког послијератног периода, процеса повратка и обнове домова, антицивилизацијског насиља високих представника који су десетине и десетине људи санкционисали, без било каквог доказа, одузимањем елементарних људских права – права на рад, на политичко дјеловање, па чак и на судску заштиту, а потом и права на мишљење и изношење става”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да вјерују у Српску, јер знају колико је труда требало да се ублаже негативни ефекти глобалне финансијске кризе, да се избори са катастрофалним поплавама, да се носи са проблемима пандемије, као и да се на политичком плану одоли акцијама развлашћивања и насилној, неуставној централизацији.

“Да ли смо се икада запитали шта бисмо још могли и боље и успјешније да наши пројекти нису заустављани у Сарајеву само зато што их реализујемо са Србијом, или да се нисмо исцрпљивали око расподјеле прихода и разних међународних аранжама, или коначно да је Федерација БиХ исплаћивала зарађене пензије Србима који су избјегли у Републику Српску, или да нисмо морали бити жртва неуспјеха и несређених политичких односа у Федерацији БиХ”, навела је предсједник Републике.

Али, нагласила је Цвијановићева, данас је празник и довољно је рећи да је све оно кроз шта се пролазило у протекле три деценије, само додатно ојачало њихово самопоуздање, као и вјеру људи у институције које не окрећу леђа, већ иду у сусрет свим изазовима, ма колико да су тешки.

“Честитам вам 30. година Републике Српске. Нека нам овај велики јубилеј буде на славу и понос, а нашој Републици залог за бољу, успјешнију и просперитетнију будућност. Живјела Република Српска”, истакла је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у обраћању на свечаној академији поводом 9. јануара, Дана Републике.

Filter 2019