Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

У 2021. мање кривичних дјела и саобраћајних незгода у односу на 2020.

Извор: ФИЛТЕР

Стање безбједности у протеклој години на подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево оцијењено је као задовољавајуће по свим сегментима полицијског дјеловања.

Како је саопштено на конференцији за медије, на којој су представљени резултати рада полиције у 2021., током протекле године забиљежено је 540 кривичних дјела.

У односу на 2020. годину, забиљежено је смањење кривичних дјела за пет одсто. Разријешено је 486 кривичних дјела, од чега 121 кривично дјело по непознатом починиоцу.

У прошлој години регистрована су четири кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, три крађе путничких возила од којих су двије расвијетљене, одузето је више путничких аутомобила и ауто-дијелова који су били предмет крађа на подручју Федерације БиХ.

По ријечима начелника Полицијске управе Бранимира Шеховца, издвајају се акције “Kаспер један и два”, као и редован рад полицијских службеника у којима је заплијењено више од 100 килограма дроге, пронађена лабораторија за вјештачки узгој марихуане, 52 стабљике индијске конопље и опојне дроге кокаин, спид и екстази.

На подручју ПУ Источно Сарајево у 2021. години регистрована су 24 самоубиства.

“Самоубиства је починило 20 мушкараца, међу којима је једно малољетно лице те четири жене. Самоубиства су извршена употребом ватреног оружја и вјешањем”, рекао је Шеховац.

Начелник сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да су полицијски службеници у прошлој години надлежном тужилаштву поднијели 481 извјештај о почињеном кривичном дјелу против 502 лица.

“Од укупног броја извршених кривичних дјела 175 је почињено од стране непознатог извршиоца од којих је расвијетљено 121, па је коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу 65 одсто, док је коефицијент укупне расвијетљености 88 одсто”, изјавио је Церовина.

Највише је било кривичних дјела из области општег криминалитета и то 439, затим 47 кривичних дјела из области привредног криминалитета, 27 у вези са опојним дрогама, 24 кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја и три кривична дјела из Kривичног закона БиХ.

Из области општег криминалитета 200 кривичних дјела је против имовине, 50 против живота и тијела и 179 из области остала кривична дјела.

Церовина наводи да је у области привредног криминалитета обрађено 47 предмета, поднесено 34 извјештаја надлежном тужилаштву против 42 лица.

Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 1.182.901 KМ, а стечена противправна имовинска корист 427.755 KМ.

Инспектор сектора полиције у полицијској управи Источно Сарајево Саша Витковић рекао је да су забиљежена 474 нарушавања јавног реда и мира и санкционисано 538 лица.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму нису евидентирана, а укупан број нарушавања јавног реда и мира у односу на протеклу годину смањен је за 28 одсто.  Укупан број саобраћајних незгода смањен је за 3,7 одсто, као и број незгода са смртно страдалим лицима.

Витковић истиче да се током прошле године догодило 676 саобраћајних незгода, од чега су четири са смртно страдалим лицима, 44 са теже повријеђеним лицима, 113 са лакше повријеђеним лицима и 515 са материјалном штетом.

Према његовим ријечима, регистровано је 36.640 прекршаја из области саобраћаја, док су саобраћаја искључена 1.919 возача, највише због вожње под дејством алкохола.

Filter 2019