Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Срамни и пријетећи графити у Источном Сарајеву

Извор: АТВ

Срамни и пријетећи графити појавили су се данас на више мјеста у Источном Сарајеву.
На једном зиду је исписана срамна и пријетећа порука усмјерена против Срба, али судећи по њеном садржају и против Јевреја, Рома и других народа.

“Нож, колац, Јасеновац”, исписао је непознати аутор, очигледно несвјестан тежине злочина који су почињени у логору Јасеновац.

Симптоматично је да се овакав графит појављује само дан након обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.
Да подсјетимо, у концентрационом логору Јасеновац на најбруталнији начин убијани су Срби, Роми, Јевреји… Важно је знати да је логор Јасеновац, као систем логора под командом из логора Јасеновац, био највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Kраљевине Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Логор је формирала Независна Држава Хрватска, источно од истоименог града, у августу 1941. године, а уништиле су га усташе у априлу 1945. године да би сакрили и умањили злочин који су починили над Србима, Јеврејима и Ромима.

У логору Јасеновац на најсуровије начине убијено је 700 хиљада невиних људи. Стога је питање да ли је аутор срамног графита уопште свјестан шта слави и да ли је у питању пријетња.

На другом графиту види се како је аутор прешарао мапу Републике Српске, вјероватно алудирајући на то да она треба да нестане.

Filter 2019