Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Соколац: Милан Генго први допливао до Часног крста

Извор: Срна

Милан Генго са Пала први је допливао до Часног крста у ријеци Kаљина код Сокоца, али су организатори нагласили да ово богојављенско пливање нема такмичарски карактер и побједника, те да су свих 25 учесника побједници.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима на излетишту Бук на Kаљини, гдје је одржано пливање за Часни крст, да су сви учесници побједници и да је овај чин организован да се настави традиција освештања воде и на овај начин покаже вјера у Христа.

“Ту смо да искажемо љубав и поштовање једни према другима, да праштамо, живимо у слози, да радимо братски и да се боримо за своју Републику и вјеру”, изјавио је Бјелица.

Један од организатора богојављенског пливања на ријеци Kаљина Мирослав Нешковић изразио је задовољство што је ове године омасовљено пливање за Часни крст учешћем 25 пливача са Пала, Хан Пијеска и Сокоца, те што се међу њима нашла и једна млада жена.

“Сви смо дотакли Часни крст, наш православни симбол вјере и надам се да ће ова идеја коју је прошле године покренуло нас пет, прерасти у традицију”, нагласио је Нешковић.

Милан Генго са Пала, који већ трећи пут учествује на богојављенском пливању, позвао је младе да се придруже групи која, захваљујући снажној вољи, вјери и припремама ускаче у хладну воду да дотакне Часни крст.

Оливера Топаловић је рекла новинарима да је прије 10 година учествовала у богојављенском пливању у Малом Зворнику, а потом и у Вишеграду, те да јој је једини мотив, као и осталим учесницима, вјера коју носе у себи и жеља да на овај начин захвале Богу за све што им у животу даје.

Богојављенско пливање на ријеци Kаљина ове године је организовано други пут, а прошле године су учествовала самоиницијативно четири младића са Сокоца.

Освештање воде на ријеци Kаљина код Сокоца обавили су игуман Георгије, настојатељ манастира Свете Тројице у Озерковићима и јеромонах Владимир настојатељ манастира Пресвете Богородице у Kнежини.

Filter 2019