Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Planinari iz Istočnog Sarajeva povrijeđeni na Bjelašnici

Autor: FILTER/M.K.

Iz Gorske službe spašavanja Sarajevo potvrdili su da je akcija spašavanja povrijeđenih planinara iz lavine koja se desila danas na Bjelašnici završena u kasnim poslijepodnevnim satima.

Kako saznajemo, planinari koje je zatrpala lavina su iz Istočnog Sarajeva.

Kako su za Filter potvrdile njihove kolege, jedan naš sugrađanin je zadobio prelom noge i transportovan je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Očekuje se da se nakon medicinskog zbrinjavanja na dalje liječenje večeras transportuje u Bolnicu “Srbija” u Istočno Sarajevo.

Drugi planinar je zadobio prelom ključne kosti i hospitalizovan je na KUM na Koševu.

Kako su pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo napisali na zvaničnoj fejsbuk stranici, po dolasku na mjesto nesreće spasioci su izvršili procjenu i zbrinjavanje povreda.

Foto: GSS Sarajevo

“S obzirom na vrste povreda za dvije unesrećene osobe je zatražen helikopterski transport. U kratkom vremenskom roku dva EUFOR helikoptera su bila na licu mjesta. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na lokaciji nesreće polijetanje helikoptera sa unserećenim je izvedeno nakon kraće pauze. Unutar 10 minuta dva helikoptera sa dvije unesrećene osobe uputila su se prema bolnici Koševo. Treća unesrećena osoba nije povrijeđena te su je spasioci evakuisali kopnenim putem do Umoljana”, navodi se u izvještaju GSS Sarajevo.

Iz GSS-a dodaju da su im podršku pružali Operativni centar Civilne zaštite Kantona Sarajevo kao i Operativni centar MUP KS, sa kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.

“Sa spasiocima su na terenu bili i pripadnici Kantonalne civilne zaštite, kao i članovi GSS Trebević koji su takođe ustupili vozilo potrebno za transport motornih sanki na reojon Umoljana. Svim učesnicima se zahvaljujemo kao i GSS Ilidža koji su se stavili na raspolaganje”, navode iz GSS-a.

Filter 2019