Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Планинари из Источног Сарајева повријеђени на Бјелашници

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Из Горске службе спашавања Сарајево потврдили су да је акција спашавања повријеђених планинара из лавине која се десила данас на Бјелашници завршена у касним послијеподневним сатима.

Како сазнајемо, планинари које је затрпала лавина су из Источног Сарајева.

Како су за Филтер потврдиле њихове колеге, један наш суграђанин је задобио прелом ноге и транспортован је у Клинички центар Универзитета у Сарајеву. Очекује се да се након медицинског збрињавања на даље лијечење вечерас транспортује у Болницу “Србија” у Источно Сарајево.

Други планинар је задобио прелом кључне кости и хоспитализован је на КУМ на Кошеву.

Како су припадници Горске службе спашавања Сарајево написали на званичној фејсбук страници, по доласку на мјесто несреће спасиоци су извршили процјену и збрињавање повреда.

Фото: ГСС Сарајево

“С обзиром на врсте повреда за двије унесрећене особе је затражен хеликоптерски транспорт. У кратком временском року два ЕУФОР хеликоптера су била на лицу мјеста. Због неповољних временских услова на локацији несреће полијетање хеликоптера са унсерећеним је изведено након краће паузе. Унутар 10 минута два хеликоптера са двије унесрећене особе упутила су се према болници Kошево. Трећа унесрећена особа није повријеђена те су је спасиоци евакуисали копненим путем до Умољана”, наводи се у извјештају ГСС Сарајево.

Из ГСС-а додају да су им подршку пружали Оперативни центар Цивилне заштите Kантона Сарајево као и Оперативни центар МУП KС, са којим је вођа акције био у континуираној комуникацији.

“Са спасиоцима су на терену били и припадници Kантоналне цивилне заштите, као и чланови ГСС Требевић који су такође уступили возило потребно за транспорт моторних санки на реојон Умољана. Свим учесницима се захваљујемо као и ГСС Илиџа који су се ставили на располагање”, наводе из ГСС-а.

Filter 2019