Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Новаку укинута виза, мораће да напусти Аустралију

Извор: РТС

Најбољем тенисеру свијета Новаку Ђоковићу укинута је виза за Аустралију и мораће да напусти земљу, одлука је тамошњих власти после саге која се одвијала на аеродрому у Мелбурну. Информацију су пренијели Ројтерс и локални портал “Ејџ”, који је читавог дана извјештавао са аеродрома.

Постоји могућност, по Аустралијском закону, да нашем тенисеру буде забрањен улазак у земљу на три године. Ђоковић ће покушати жалбом на суду да преокрене одлуку и добије прилику да учествује на Аустралијан опену.

Ђоковић није добио дозволу да уђе у Аустралију, без обзира на то што је добио медицинско изузеће и гарантовано му учешће на турниру, након што су двије независне комисије прихватиле његов захтјев.

Разлог за одбијање визе јесте тај да граничној полицији није пружио довољно јаке доказе за изузеће од вакцинације.

Појавиле су се информације да ће он бити пребачен у други град одакле ће се првим летом вратити кући, али оне нису потврђене.

Неће одмах напустити Аустралију, већ ће бити изведен пред судију док његови адвокати покушавају да пронађу рјешење.

Новак је око девет сати био на аеродрому у Мелбурну, гдје му локалне власти државе Викторије нису дозволиле улазак у земљу.

Челници Викторије нису жељели да му одобре визу, иако су Федералне власти тражиле да се поштује одлука о медицинском изузећу и дозволи му се учешће на Аустралијан опену.

Приликом слијетања гранична полиција обавијестила је локалне власти да постоји проблем јер је из Ђоковићевог тима стигао захтјев за погрешан тип визе, ону за коју не постоји изузеће од обавезне вакцинације.

После тога је кренуло цјелоноћно испитивање свјетског “броја 1”, а у читав случај био је укључен и предсједник Србије Александар Вучић, који је контактирао и српског амбасадора у Аустралији.

Новак је на аеродрому био смјештен у посебну просторију, коју је обезбјеђивала полиција и према бројним изворима, српском тенисеру је била забрањена употреба мобилног телефона. 

Аустралијан опен на програму је од 17. до 30. јануара.

Filter 2019