Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Најљепши шарпланинац у БиХ је Мурга из Источног Сарајева

Извор: Елта ТВ

Најљепши шарпланинац у БиХ зове се Мурга и живи у Источном Сарајеву. Долази из одгајивачнице Ђорђа Шиља.

Мурга је, каже Ђорђе, пас врхунског поријекла, шампионске генетике.

“До титуле није био баш лаган пут јер има ту доста рада, излагања и извођења на изложбе, али на крају се то исплати када се човјек посвети. То се показало са Мургом јер ипак није лако доћи до једне такве титуле”, каже Ђорђе.


Није само Мурга шампионски пас. Сви су извођени на такмичења и имају награде.

Шарпланинци важе за тврдоглаве псе, али Ђорђе каже да то није баш тако и да су они самоиницијативни и најбољи чувари. Могу се дресирати али потребан је стални рад с њима.

“Треба ту мало више времена јер они су навикли, једноставно њихов генетски код је такав, да сами реагују на ствари. Према дјеци, према укућанима су изузетно благе нарави. Ево моја дјца су одгојила све ове псе. Благи су и према људима у нашем присуству, али ако долази до неког напада или отуђења нечега што они чувају, врло су опасни”, прича Шиљ.

А Ђорђе и цијела његова породица посвећени су одгајању шарплаинаца. Дјечја љубав прерасла је у хоби али и посао. Одгојем шарпланинаца почео је да се бави прије пет година, када је набавио једну женку.

“Тренутно имам четири женке и једног одраслог мужјака, Мургу. Имам овог малог који је ево остао с нама. И он је штенац врхунске генетике и шампионског поријекла и доста се од њега очекује. Још је мали али већ показује завидне карактеристике”, каже Ђорђе.

Штенац се зове Балу и он остаје у Источном Сарајеву.

За разлику од неких других раса, шарпланинац није пас који може живјети у стану па продаја није толико развијена. Воле пространство, везују се за живот на селу или у великом дворишту, а данас је све мање таквих домаћинстава. Ипак, интересовања има па су посљедњи штенци из ове одгајивачнице отишли на Kосово и у Брчко.

Filter 2019