Thu. Jun 30, 2022
ћирилица /латиница

Налагање бадњака у Палама, Сокоцу и Сарајеву

Извор: Срна

Бадње вече на подручју општине Пале испред православних храмова вечерас је обиљежено богослужењем, а потом налагањем бадњака у присуству бројних вјерника.
Након што је у храму Сабора Светог Архангела Гаврила на Палама освештан и наложен бадњак, приређен је ватромет и служено кувано вино.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Бадње вече и најрадоснији хришћански празник – Божић, као и Дан Републике Српске.

“Божић се прославља у кругу породице и прати га традиција-печеница, чесница, налагање бадњака, полазник и тиме јачамо породицу. Јачањем породице, јачамо комплетно друштво”, истакао је Југовић.

Он додаје да Божић ове године има посебан значај јер се слави у оквиру 30. рођендана Републике Српске.

Божићна литургија у Храму Сабора Светог Архангела Гаврила почеће у поноћ, а у 5.00 часова у Цркви Успења Пресвете Богородице.

У сутрашњој божићној чесници у цркви Успења Пресвете Богородице на Палама, која ће се преломити и подијелити са вјерницима након Свете литургије, биће по три златника и сребрњака и много кованица.

По три златника и сребрњака дар су општине Пале, а чесницу ће испећи пекара “Kлас” из Пала.

У Старој српској православној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву вечерас је, на Бадње вече, традиционално након вечерње службе у порти храма обављено освештање и налагање бадњака.
Освештању и налагању Бадњака присуствовао је велики број православних вјерника, грађана Сарајева, Источног Сарајева и Пала.

Окупљени су традиционално послужени куваним вином и ракијом.

У порти цркве Светог пророка Илије на Сокоцу служена је вечерња служба и обављено традиционално налагање бадњака, а присуствовало је више од хиљаду вјерника.

Након вечерњег богослужења у овој цркви обављено је освештање бадњака који је у храм унио начелник општине Соколац Милован Бјелица, а потом је у обављено налагање бадњака и организован велики ватромет.

За учеснике у вечерњој молитви и свечаном обиљежавању Бадње вечери послужено је кувано вино, чај и слаткиши које су свештеници подијелили окупљенима.

Служење вечерње службе, освештање и налагање бадњака обављени су вечерас и у порти манастира Светог Георгија на Равној Романији, у порти манастира Свете Тројице у Озерковићима, манастира Пресвете Богородице у Kнежини, те у портама филијалних храмова Црквене општине Соколац, у Ћаваринама, Соколовићима, Јасику, Стјеницама и у Видрићима, након чега су приређени ватромети.

Око бадњака у овим храмовима на Романији вечерас се окупило неколико хиљада вјерника.

Filter 2019