Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /latinica

KOSTOVIĆ: Narodna volja i istorijska svijest temelji budućnosti Srpske

Izvor: SRNA

Republika Srpska ima budućnost zato što je sazdana od narodne volje i istorijske svijesti, a te temeljne činjenice jače su od dnevnopolitičkih interesa, izjavio je Srni istoričar iz Istočnog Sarajeva Aleksandar Kostović.

“Republika Srpska sutra proslavlja svoj 30. rođendan, ali ideja o državnim okvirima koji bi okupili srpski narod na ovom prostoru stara je koliko i tragovi o našem postojanju. Mi smo državotvoran narod koji voli slobodu i za tu slobodu spreman je da se bori na sve načine i u svim okolnostima”, rekao je Kostović, povodom Dana i 30. rođendana Republike Srpske.

Srbi su stvarali države, istakao je ovaj istoričar, boreći se protiv najvećih sila, dok su neki drugi nezavisnost sticali tako što bi razbijali iste te države koje su im donijele slobodu.

Prema Kostovićevim riječima, neki nisu u stanju da razumiju državu kao nešto svoje, zato što je nikad nisu stvarali i zbog toga kod njih postoji tolika želja za stranim intervencijama povodom svake političke krize.

“Oni, jednostavno, nemaju političku i istorijsku zrelost koja bi im omogućila da shvate da žive zajedno sa nama ili pored nas i da preuzmu odgovornost za razgovore o budućnosti bez ikakvih posrednika”, naglasio je Kostović, koji je i zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo.

On je ocijenio da su Srbi sazreli kao narod i da su svjesni da nemaju budućnost bilo kakve državne zajednice u kojima ne postoji iskrena želja za dogovorom.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti nazvana Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje Republike Srpske prije međunacionalnih sukoba i početka građanskog rata u BiH.

Filter 2019