Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /латиница

КОСТОВИЋ: Народна воља и историјска свијест темељи будућности Српске

Извор: СРНА

Република Српска има будућност зато што је саздана од народне воље и историјске свијести, а те темељне чињенице јаче су од дневнополитичких интереса, изјавио је Срни историчар из Источног Сарајева Александар Костовић.

“Република Српска сутра прославља свој 30. рођендан, али идеја о државним оквирима који би окупили српски народ на овом простору стара је колико и трагови о нашем постојању. Ми смо државотворан народ који воли слободу и за ту слободу спреман је да се бори на све начине и у свим околностима”, рекао је Костовић, поводом Дана и 30. рођендана Републике Српске.

Срби су стварали државе, истакао је овај историчар, борећи се против највећих сила, док су неки други независност стицали тако што би разбијали исте те државе које су им донијеле слободу.

Према Костовићевим ријечима, неки нису у стању да разумију државу као нешто своје, зато што је никад нису стварали и због тога код њих постоји толика жеља за страним интервенцијама поводом сваке политичке кризе.

“Они, једноставно, немају политичку и историјску зрелост која би им омогућила да схвате да живе заједно са нама или поред нас и да преузму одговорност за разговоре о будућности без икаквих посредника”, нагласио је Костовић, који је и замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево.

Он је оцијенио да су Срби сазрели као народ и да су свјесни да немају будућност било какве државне заједнице у којима не постоји искрена жеља за договором.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити названа Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање Републике Српске прије међунационалних сукоба и почетка грађанског рата у БиХ.

Filter 2019