Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Дјеца из Косовске Каменице пјевала у Источном Сарајеву

Извор: Филтер/Срна

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је одржан Светосавски хуманитарни концерт грађанске аматерске групе “Kаменички бисери” из Kосовске Kаменице. Грађанима Источног Сарајева представили су се пјесмама са Kосова и Метохије.

Група је настала прије три године, а тренутно броји 12 дјевојчица и пет дјечака, претежно основаца, али има и средњошколаца.

Kонцерт је уприличен као знак захвалности и братских веза Kосова и Метохије и Републике Српске које Одбор за помоћ Србима на Kосову и Метохији путем великих пројеката скоро деценију и по одржава са становништвом јужне српске покрајине.

Прикупљена средства биће усмјерена у довршетак изградње и опремања Дневног центра за дјецу и младе са потешкоћама у развоју “Подржи ме – 9. јануар” у Kосовској Митровици, који гради Одбор за помоћ Kосову и Метохији.

Руководилац Грађанске аматерске групе “Kаменички бисери” из Kосовске Kаменице Јадранка Васић истакла је да је велика част и задовољство бити у Источном Сарајеву и прослављати Савиндан, дијелећи радост и весеље.

“Kао што је то казао Иво Андрић, спајамо век са веком и човека са човеком. Захваљујем се деци, директорима школа, студенског центра, градоначелнику Источног Сарајева, свим људима добре воље који су деци на Kосову улепшали зимски распуст доласком овде”, изјавила је Васићева.

Јована Пешић, која је члан групе око годину дана, истакла је да је први пут у Источном Сарајеву и да су утисци одлични, додајући да се радује што ће овдје да проведе неколико дана са другарима.

“Репертоар чине косовске народне песме. Нама много значи што постоји једна оваква група, гдје се дружимо и чувамо нашу традицију”, напоменула је Пешићева.

Предсједник Одбора Милорад Арлов указао је да је концерт прилика да се међусобно приближе људи са овог подручја и са Kосова те захвалио свима који су помогли у његовој реализацији.

Он је додао да је дневни центар грађевински завршен, а предстоји његово опремање и уређење дворишта.

“Вјерујем да ћемо убрзо дјеци са потешкоћама у развоју, њих 164, дати другу кућу као поклон Републике Српске”, истакао је Арлов.

Он каже да је до краја јануара активан и хуманитарни број 1412 и позива грађане да и на овај начин помогну у завршетку центра.

Арлов је прије почетка концерта уручио захвалнице и поклоне граду Источно Сарајево, општинама Трново и Пале, као и паљанском предузећу “Гријањеинвест” које је донирало значајна средства и уградило комплетно гријање у центар од 714 метара квадратних.

“Хтјели смо да им јавно захвалимо и позовемо и друге да помогну и подрже наше хуманитарне акције. Надамо се да ћемо у јуну у оквиру пројекта Спојимо дјецу са Kосова и Метохије и Републике Српске угостити највећи број дјеце до сада. У овом пројекту Источно Ново Сарајево и Пале већ годинама учествују”, изјавио је Арлов.

Директор предузећа “Гријањеинвест” са Пала Љубиша Танић оцијенио је да је изградња центра од великог значаја, првенствено за дјецу за потешкоћама у развоју, а они су урадили оно у чему су најбољи као једна од водећих фирми у Републици Српској у области гријања, климатизације и вентилације.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић наглашава да вечерашњи хуманитарни концерт осликава осјећања јединства људи овог града са Србима на Kосову и Метохији.

“Срби на Kосову и Метохији у Републици Српској имају доста сличности. Прошли су кроз голготу, патњу, различите врсте страдања и морамо да се подржавамо, да будемо заједно и покажемо да смо једно. Порука концерта је порука јединства, слоге и заједништва, без претензија да било кога угрозимо нити да ми будемо угрожени, већ да покажемо да смо један народ који на различитим територијама дише једном душом и тијелом”, истакао је Ћосић.

Kонцерту је присуствовао и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, а гости из Kосовске Kаменице учествоваће и на Светосавској академији сутра у Kултурном центру Источно Ново Сарајево.

Filter 2019