Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Додик: БиХ није западна територија, већ територија људи који живе овдје

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска нема план који би ишао ка сецесији, већ остале при политици поштивања Устава БиХ да би јој се обезбиједило оно што јој по Уставу и припада.

Додик је рекао да се не могу прихватити претходне реформе које су рађене у атмосфери и у амбијенту сталних притисака и завртања руку.

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву поручио да Републици Српској није преостало ништа друго него да настави са својим активностима зацртаним у закључцима Народне скупштине.

Додик је рекао да је већ заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити неколико тачака дневног реда о томе.

Српски члан Предсједништва је поручи да грађани БиХ не треба да се боје рата.

Додик је подсјетио да је и замјеник начелника штаба Врховне команде савезничких снага за Европу Брис Худе јасно рекао да нема потребе за распоређивањем НАТО снага у БиХ.

“То смо знали и раније тако да је, уз оно што је рекао командант Еуфора, видљиво да је све ово било спекулативног карактера. Није угрожена безбједност грађана у БиХ”, рекао је Додик.

Он је рекао да је и Худе поручио да ће отићи у Брисел и рећи да не постоје никакве безбједносне пријетње у БиХ.

“С наше стране не долазе позиви за рат. Све друго је у сфери спекулација које су произвели неки политичари, правили федерални медији. Њихова активност да заједно покушају да, ангажовањем муслиманске дијаспоре широм свијета и овдје уз медијске спекулације, анимирају и дођу до интервенције, готово да су сломљене изјавама замјеника начелника штаба Врховне команде савезничких снага за Европу”, појаснио је Додик.  

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас да је порука неких муслиманских посланика у британском парламенту “скините шапе са БиХ, ово је западна територија” болестан приказ ситуације у БиХ.
“Ово је територија људи који живе овдје. Није ни западна, ни источна, већ територија на којој живе три конститутивна народа, са два ентитета, територија која се зове заједничка БиХ са јасно позицијом и животом који имају људи овдје”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Коментаришући изјаву посланика у Представничком дому парламента БиХ Дамира Арнаута у Парламенту Велике Британије да је “БиХ западна територија”, те да “западне државе требају да воде главну ријеч када је у питању рјешавање кризе и да неке земље имају малигни утицај на БиХ”, Додик је рекао да је очито да муслимански посланици сматрају да ово није ни њихова територија него нечија туђа и да је, у том погледу, видљиво на који начин они посматрају цијелу ситуацију.

Он је поручио да нико не угрожава, нити ико пријети територијалном интегритету БиХ и да су највећа пријетња муслимани који одлазе у Британију и кажу да је БиХ западна територија.

Према његовим ријечима, то је издајнички процес којим се лако предаје територија, без икаквих сагласности.

“Жао ми је што ово тако лако пролази, али ово је доказ на који начин појединци болесних политичких амбиција желе да нас стрпају у њима одговарајуће амбијенте”, констатовао је Додик.

Говорећи о повратку у заједничке институције и позиву српског предсједника Александра Вучића политичким актерима у Републици Српској да размисле о томе питању, Додик је истакао да је и даље захвалан на таквој интервенцији.

“Мислим да се у Републици Српској и одвија одређени дијалог и да без договора власти и опозиције у формату како је то било предвиђено у покушају доношња одлука тешко ће доћи до промјене става. Република Српска је утврдила чланом 4. закључак да представници из Српске могу да учествују у раду увијек када је то у интересу Републике Српске”, напоменуо је он.

Додик је изразио увјерење да је и оно што се до сада урадило било у фунцији реализације тих закључака.

“Обавићемо тај дијалог, нећемо ставити са стране молбу Вучића и у том погледу ћемо у неком формату који буде прихватљив за све разговарати на ту тему наредних дана”, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик: Српска остаје посвећена миру

Република Српска остаје посвећена миру, статус Српске неће се стављати у фокус да би се угрозио мир, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик послије састанка чланова Предсједништва са администратором Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ Самантом Пауер.

Додик је рекао да је УСАИД у протеклим годинама дао озбиљан новац Српској и да је исказао захвалност на овом данашњем састанку.

Рекао је да је задовољан да се не прави разлика у плановима Пауерове у вези са помоћи Српској.

“Остајемо посвећени сарадањи са УСИДОМ и подржавам пројекте на ниову БиХ”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је навео да је атмосфера била таква због њених ранијих станова, пристрасност коју је раније показивала Пауреова, што се није примијетило на данашњем састанку.

“Желим да вјерујем да је посвећена пројектима УСАИД-а”, додао је он.

Република Српска наставља активности на повратку њених одузетих надлежности, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу што је показао интерес за враћање српских представника у рад у заједничке институције на ниову БиХ.

Он је подсјетио да српски представници, према закључцима Народне скупштине, могу да учествују у раду када је у питању интерес Српске.

“Нећемо молбу Вучића ставити са стране, разговараћемо о тој теми у наредним седмицама”, рекао је Додик на конферецији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да Република Српска остаје посвећена Уставу БиХ.

Filter 2019