Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Братимљење школа из Источног Новог Сарајева и Косовске Каменице

Извор: Срна

Директори Основне школе /ОШ/ “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву Жељка Топалић и ОШ “Десанка Максимовић” у Kосовској Kаменици Јадранка Васић данас су у Источном Новом Сарајеву потписале повељу о братимљењу ове двије васпитно-образовне установе.
Изразивши задовољство што је повеља о братимљењу потписана на Светог Саву, школску славу, Васићева је рекла да лик и дјело овог српског светитеља свакодневно прате у школи “Десанка Максимовић” у Kосовској Kаменици.

Она је додала да за школу из Kосовске Kаменице посебан значај има братимљење са школом из рубног дијела Републике Српске, чије је становништво имало исту судбину као Срби са Kосова и Метохије.

Васићева се у име српског становништва Kосовске Kаменице, али и цијелог Kосова и Метохије захвалила за подршку Републике Српске, појединаца и институција, а посебно Одбору за помоћ Kосову и Метохији и и његовом предсједнику Милораду Арлову.

Говорећи о ОШ “Десанка Максимовић”, Васићева је рекла да школа постоји већ 152 године и да без икаквих проблема ради у истом дворишту са школом на албанском језику.

“Око 300 ученика и 150 запослених подједнако се труде да уљепшају свој и живот дјеце”, истакла је директор школе у Kосовској Kаменици, наводећи да у школи дјелују бројне радионице за дјецу и одрасле – дубореза, шивења, веза, ткања и вајања, као и музеј вјеронауке.

Топалићева је оцијенила да повеља о братимљењу између двије школе није случајно потписана на Светог Саву, када се српски народ подсјећа на то шта му је овај светитељ оставио у вјековну баштину.

“Потребно је остати вјеран ономе што јесмо”, рекла је Топалићева и додала да су запослени у овој школи посвећени задатку да нараштајима које образују пренесу предање Светог Саве.

Она је изразила увјерење да ће школе “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева и “Десанка Максимовић” из Kосовске Kаменице изградити мостове пријатељства, љубави и наде трагом светосавља које их је спојило ових дана.

Топалићева је нагласила да ђаци и просвјетни радници из Kосовске Kаменице могу бити узор и подстицај ученицима и запосленима у ОШ “Свети Сава” за нове активности и успјехе.

Подсјећајући да ово није први случај братимљења школа са Kосова и Метохије и Републике Српске које је спојио Одбор за помоћ Kосову и Метохији, Арлов је рекао да се ОШ “Свети Сава” међу првима прошле године прикључила хуманитарној акцији Одбора за изградњу Дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” у Kосовској Митровици, намијењеног ђеци и младима са потешкоћама у развоју.

“ОШ Десанка Максимовић ради оно што је по програму Републике Србије, али и подржава наталитет и задржава српски народ у Kосову и Метохији, што ради ОШ “Свети Сава” на граници са Сарајевом и Федерације БиХ”, рекао је Арлов.

Он је истакао да ће, захваљујући хуманости људи и институција у Републици Српској, 164 дјеце и младих са потешкоћама у развоју са подручја четири општине са српском већином на сјеверу Kосова и Метохије у Kосовској Митровици ускоро добити своје просторије.

“Позивам све у Републици Српској да у јуну ове године по десети пут угостимо дјецу са Kосова и Метохије и да то буде највећи број до сада”, рекао је Арлов, подсјећајући да је кроз овај програм до сада прошло пет хиљада српске дјеце са Kосова и Метохије у пратњи око 500 просвјетних радника.

Арлов је додао да је до краја јануара у Републици Српској активан хуманитарни телефонски број 1412 за помоћ изградњи дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” у Kосовској Митровици.

На иницијативу Одбора за помоћ Kосову и Метохији и под покровитељством Града Источног Сарајева прије два дана у Kултурном центру Источно Ново Сарајево одржан је хуманитарни концерт “Светосавско Kосово и Метохија и Република Српска” у извођењу Градског аматерског хора “Kаменички бисери” из Kосовске Kаменице.

Filter 2019