Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

“Царево ново одијело” најбоља представа у цјелини

Извор: СРНА

За најбољу представу на 26. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме Републике Српске одржаном у Источном Новом Сарајеву проглашена је представа Херцегновског позоришта “Царево ново одијело”, редитеља Петра Пејаковића.

У образложењу одлуке, жири је навео да је представа са ефектним сценским рјешењима и динамичним мизансценом, забавна током трајања за све генерације гледалаца. Иако је настала према познатој бајци Ханса Кристијана Андерсена, ова представа првобитни текст надилази и сурово искрено дотиче ванвременски озбиљна питања – власт и њену злоупотребу, лаж, истину и манипулацију.

Ријеч је о другачијој бајци, о причи која власт сагледава као замку у коју лако упадају и они који је носе и они који је трпе.

Монодрама “Војвода Живојин Мишић”, Позоришта “Славија” из Београда, у којој је играо Бошко Пулетић, проглашена је за најбољу на овогодишњем фестивалу.

Према одлуци жирија, најбољи глумац Фестивала је Срђан Карановић за улогу доктора Младена Ђаковића, односно лопова у представи “Лопуже”, Позоришта “Славија” из Београда.

За најбољу глумицу Фестивала проглашена је Наташа Иванчевић за улогу Жане у представи “Скупштина” Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке.

С обзиром на то да нико од награђених није присуствовао церемонији затварања Фестивала, признања ће им бити накнадно уручена.

У званичном програму Фестивала одиграно пет позоришних представа и четири монодраме.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево и организатор фестивала Младен Јанковић рекао је да су ове године имали прилику да угосте значајне позоришне институције из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Јанковић је истакао да су се као организатори потрудили да обезбиједе квалитетан програм и да задрже ниво квалитета, а према првим реакцијама, публика је задовољна оним што је имала прилику да види у протеклим данима.

“Упркос тренутној ситуацији, постоји вјерна публика захваљујући којој Фестивал и траје. Захвалио бих се свим учесницима који су најбољи амбасадори нашег Фестивала, жирију, а честитао бих награђеним глумцима и позориштима, истакао је Јанковић.

Он је захвалио свим покровитељима без којих ни ове године, као и свих претходних, не би могао бити организован фестивал, а то је Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Жири фестивала су чинили професор Раде Симовић, који је предсједник, и чланови – редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Симовић је истакао да је заштитни знак фестивала од оснивања монодрама и ове године је та монодрамска линија са становишта естетског квалитета, тематског и сваког другог апсолутно испунила задатак.

“Представе су уједначене и то је велики успјех селектора, али је било различитих рукописа и није било једноставно донијети одлуке”, истакао је Симовић.

Тодоровић је истакао да је вирус корона постао дио живота, па тако и фестивала, али да су задовољни посјетом.

Он је додао да је Фестивал изузетно добро организован и реализован.

“Камерне представе су на изузетно добром нивоу квалитета, уједначене, али морам да кажем да су се ове године монодраме подигле на виши ниво”, истакао је Тодоровић.

Он је изразио наду да ће Фестивал наредне године да буде организован у новом позоришту, које је у изградњи.

Тодоровић је нагласио да је ипак најважније одржати Фестивал, његову традицију, а зграда позоришта ће бити само круна на ту причу.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности Срна фест. Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, да би потом изашао из оквира првог фестивала, тако да су осим монодрама уврштене и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу – пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.

Filter 2019