Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

У Јапану обиљежено 150 година од рођења Јована Дучића

Извор: ФИЛТЕР

У организацији Амбасаде Босне и Херцеговине (БиХ) у Јапану и Амбасаде Републике Србије у Јапану, у петак (17. децембра) у Токију, одржана је културна манифестација под називом «Јован Дучић – грађанин свијета», којом је обиљежено 150 година од рођења истакнутог српског писца, пјесника, дипломате и академика Јована Дучића.

Овом културном догађају и јубилеју присуствовали су амбасадори и други представници дипломатског кора земаља у којима је Јован Дучић службовао у својој, три деценије дугој, дипломатској каријери, затим представници Министарства иностраних послова Јапана као и бројни други гости из јавног, академског, привредног и културног живота Јапана.

У уводном обраћању, гостима су се обратили домаћини и организатори догађаја, др. Синиша Берјан, амбасадор БиХ у Јапану, и Александра Ковач, амбасадор Републике Србије у Јапану.

Амбасадор Берјан је нагласио да је организација овог догађаја посвећена представљању достигнућа и креативности нашег великана Јована Дучића који је оставио дубок траг у историји српске књижевности и дипломатије, те је посебно истакао Дучићеву приврженост и љубав према родном граду Требињу, гдје је и сахрањен.  

Амбасадор Ковач је истакла да је Јован Дучић био грађанин свијета који је из различитих градова у којима је живјео сакупљао импресије, сјећања, забиљешке, описе, стицао пријатеље и обожаватеље његовог дјела.

Званицама се путем онлине платформе обратио и Мирко Чурић, градоначелник Требиња. Чурић је рекао да о Дучићу најбоље говоре његова дјела – дугогодишња служба у земљама широм свијета, као и значајан књижевни опус који је оставио, а који свједочи да је Дучић, уз осталу српску еминенцију, био главна покретачка снага културног и друштвеног живота развоја српских земаља.

Током манифестације, о животу и књижевном дјелу говорили су и Ивана Грујић (директор Музеја Херцеговина), проф. др Драган Станић (предсједник Матице Српске из Новог Сада), проф. др Горан Милашиновић (предсједник Националне комисије Републике Србије за UNESCO), проф. др Горана Раичевић (редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду), а приказан је и кратак документарни филм о Дучићу и његовој нераскидивој вези са његовим родним градом Требињем.

У склопу манифестације организована је и изложба живота и дјела Јована Дучића, а званице су имале прилику да се ближе упознају и са његовим изложеним књижевним дјелима која су до сада преведена на енглески језик.

Овај културни догађај, који је преношен и уживо путем Youtube канала због великог интересовања, пратили су и студенти и професори филозофских и филолошких факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Бањој Луци, Универзитета у Новом Саду и Универзитета из Београда.

Filter 2019