Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

У овој седмици у ДЗ Источно Сарајево вакцинисано 108 особа

Извор: Срна

На подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе ове седмице дато је 108 доза вакцине против вируса корона, изјавио је Срни координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић.
Према његовим ријечима, прву дозу у овом периоду примило је 18 лица, ревакцинисана је 30, док је трећу дозу примило 60 лица.

Васиљевић је рекао да је ове седмице имунизација била у нешто мањем обиму, јер је административни посао у вези са вакцинацијом требало прилагодити новом информационом систему.

Он је навео да је до сада на подручју ове двије општине прву дозу вакцине против вируса корона примило више од 7.500 лица, готово исти број је ревакцинисан, а трећу дозу је примило више од 300 становника.

Васиљевић је за идућу седмицу најавио наставак вакцинације против вируса корона у Дому здравља Источно Сарајево, додавши да је сачињен списак са више од 300 лица која су се пријавила да приме трећу дозу.

Он је подсјетио да је промијењен пункт за вакцинацију, која се сада обавља сваким радним даном од 13.00 до 18.00 часова у просторијама Хитне помоћи, док ће се од Нове године спроводити понедјељком и уторком у наведеном термину, а осталим данима ће се припремати спискови и обавјештавати грађани о термину вакцинације.

Због новог информационог система, рекао је Васиљевић, у просторијама Хитне помоћи, другу, односно трећу дозу вакцине против вируса корона, могу примити само грађани са подручја Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева који су примили прву дозу негдје друго.

“Разлог је што су у наш систем који користимо унесени подаци из тимова породичне медицине, тако да не може да препозна неко лице са стране”, појаснио је он и додао да због тога не могу издати одговарајућу потврду о вакцинацији са бар-кодом.

Према његовим ријечима, лица која су примила вакцину у Дому здравља Источно Сарајево, а нису његови осигураници, потврду могу добити у мјесту живљења или у регионалном центру Института за јавно здравство Републике Српске.

Васиљевић је поновио да се на овом вакциналном пункту издаје евросертификат за путовања у ЕУ.

Kада је ријеч о епидемиолошкој ситуацији на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Васиљевић је рекао да се она не мијења у протеклих неколико седмица, те навео да је број активних случајева између 50 и 60.

“У респираторној амбуланти дневно имамо између 30 и 40 прегледа, у које су урачунати и први прегледи и контроле”, навео је он.

Васиљевић је позвао грађане који желе да се вакцинишу против вируса корона да се пријаве на пункту за вакцинацију лично или на мобилни телефон 066/583-457, те додао да су им на располагању све вакцине “синофарм”, “фајзер”, “спутњик ве” и “астра зенека”.

Filter 2019