Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

U ovoj sedmici u DZ Istočno Sarajevo vakcinisano 213 osoba

Izvor: Srna

Na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže ove sedmice dato je 213 doza vakcine protiv virusa korona, izjavio je koordinator tima za sprovođenje vakcinacije u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević.
Prema njegovim riječima, prvu dozu u ovom periodu primilo je 89 lica, revakcinisana su 63, dok je treću dozu primilo 61 lice.

“Do sada je na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 7.406 lica, revakcinisano je 7.121, a treću dozu je primilo 189 stanovnika”, precizirao je Vasiljević i dodao da sedmični prosjek iznosi oko 210 datih doza vakcine.

On je za iduću sedmicu najavio nastavak vakcinacije protiv virusa korona u Domu zdravlja Istočno Sarajevo.

“Vakcinacija se vrši svaki radni dan od 13.00 do 18.00 časova u prostorijama Hitne pomoći, a najava je potrebna ako je riječ o vakcinama sputnjik ve, astra zeneka i fajzer koje su u hladnom lancu čuvanja, dok je vakcinu sinofarm moguće primiti bez prethodnog zakazivanja”, rekao je Vasiljević.

Za iduću sedmicu najavio je revakcinaciju buster dozom zaposlenih u Domu za stara lica u Istočnoj Ilidži.

Vasiljević ističe da su u Domu zdravlja Istočno Sarajevo od početka vakcinacije protiv virusa korona zvanično imali prijavljena samo dva slučaja alergijske reakcije, koji su evidentirani prema protokolu, a da drugih neželjenih efekata vakcine nije bilo.

“Novost je da na našem vakcinalnom punktu možemo da izdajemo evro sertifikat za putovanja u EU. Do sada se ovaj sertifikat dobijao u timovima porodične medicine”, naveo je Vasiljević.

On je podsjetio da vakcinu protiv virusa korona mogu primiti sva punoljetna lica, a zvanično je moguća i vakcinacija djece starije od 12 godina vakcinom “fajzer” koja je ispitana na toj populaciji.

Vasiljević je naveo da se vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa vrši posredstvom timova porodične medicine.

“Prioritet za besplatno vakcinisanje protiv sezonskog gripa imaju lica sa hroničnim oboljenjima i starija lica, dok ostali koji žele primiti ovu vakcinu mogu to učiniti na komercijalnoj bazi”, zaključio je Vasiljević.

Filter 2019