Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

У овој седмици у ДЗ Источно Сарајево вакцинисано 213 особа

Извор: Срна

На подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе ове седмице дато је 213 доза вакцине против вируса корона, изјавио је координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић.
Према његовим ријечима, прву дозу у овом периоду примило је 89 лица, ревакцинисана су 63, док је трећу дозу примило 61 лице.

“До сада је на подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе прву дозу вакцине против вируса корона примило 7.406 лица, ревакцинисано је 7.121, а трећу дозу је примило 189 становника”, прецизирао је Васиљевић и додао да седмични просјек износи око 210 датих доза вакцине.

Он је за идућу седмицу најавио наставак вакцинације против вируса корона у Дому здравља Источно Сарајево.

“Вакцинација се врши сваки радни дан од 13.00 до 18.00 часова у просторијама Хитне помоћи, а најава је потребна ако је ријеч о вакцинама спутњик ве, астра зенека и фајзер које су у хладном ланцу чувања, док је вакцину синофарм могуће примити без претходног заказивања”, рекао је Васиљевић.

За идућу седмицу најавио је ревакцинацију бустер дозом запослених у Дому за стара лица у Источној Илиџи.

Васиљевић истиче да су у Дому здравља Источно Сарајево од почетка вакцинације против вируса корона званично имали пријављена само два случаја алергијске реакције, који су евидентирани према протоколу, а да других нежељених ефеката вакцине није било.

“Новост је да на нашем вакциналном пункту можемо да издајемо евро сертификат за путовања у ЕУ. До сада се овај сертификат добијао у тимовима породичне медицине”, навео је Васиљевић.

Он је подсјетио да вакцину против вируса корона могу примити сва пунољетна лица, а званично је могућа и вакцинација дјеце старије од 12 година вакцином “фајзер” која је испитана на тој популацији.

Васиљевић је навео да се вакцинација становништва против сезонског грипа врши посредством тимова породичне медицине.

“Приоритет за бесплатно вакцинисање против сезонског грипа имају лица са хроничним обољењима и старија лица, док остали који желе примити ову вакцину могу то учинити на комерцијалној бази”, закључио је Васиљевић.

Filter 2019