Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

Ustavni sud BiH zaključio da vojnici imaju pravo nositi bradu

Izvor: FILTER

Na današnjoj sjednici Ustavnog suda BiH našao se i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga BiH, odnosno da se dozvoli da pripadnici OS BiH mogu nositi brade, a žene hidžab.

“Sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije. Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantovani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom”, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Mediji prenose da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Izetbegović uputio nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab. Pored Mujanovićeve, sudovi su odbacili i tužbe nekoliko muških pripadnika OS BiH koji su tražili da im se omogući nošenje brade, prenose mediji.

Ministarstvo odbrane BiH odbacilo je navode iz Izetbegovićeve apelacije navodeći da Pravila službe kažu kako „vojna lica moraju uvijek biti uredno odjevena, obrijana i podšišana“, kao i da „žene, vojna lica moraju kosu uredno održavati da im ne smeta pri izvođenju obuke, nošenju zaštitne maske, šljema i druge opreme, odnosno prilikom obavljanja dužnosti“.

„Upotreba zaštitne opreme koja nužno uslovljava obrijano lice ne ostavlja prostor za udovoljavanje zahtjevu pojedinaca da nose bradu“, navodi se u odgovoru.

Komentarišući Izetbegovićevu apelaciju, zamjenica predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je ona „najbolji dokaz kakvu državu Izetbegović zagovara“.

Prema njenim riječima, muslimanska država kako je zamišlja Izetbegović trebalo bi da omogući nošenje hidžaba i brade u OS BiH kako to nalažu vjerski običaji islamskih zemalja.

„Kakav bi to utisak proizvelo na pripadnike druga dva naroda u OS BiH, nije teško zamisliti“, navela je ona u izjavi za Srnu.

Majkićeva kaže da se očekuje da će se o „ovim opasnim namjerama Izetbegovića izjasniti i reagovati i predstavnici međunarodne zajednice koji ovih dana vode intenzivne pregovore sa njim pokušavajući da ga privole na kompromis bez koga nema ni BiH“.

„Vjerujem da će možda ovom porukom shvatiti da problemi u BiH ne leže u Republici Srpskoj, Miloradu Dodiku i SNSD-u, nego u ovakvim namjerama Izetbegovića koje nemaju nikakvog opravdanja“, navela je Majkićeva, prenio je Tanjug.

Filter 2019