Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Уставни суд БиХ закључио да војници имају право носити браду

Извор: ФИЛТЕР

На данашњој сједници Уставног суда БиХ нашао се и захтјев предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Правила службе Оружаних снага БиХ, односно да се дозволи да припадници ОС БиХ могу носити браде, а жене хиџаб.

“Суд је, одлучујући о захтјеву Бакира Изетбеговића, за оцјену уставности члана 12 ст. (2) и (4) Правила службе Оружаних снага Босне и Херцеговине, утврдио да оспорене одредбе цитираних правила нису у складу с релевантним одредбама Устава Босне и Херцеговине и Европске конвенције. Слиједећи своју праксу из предмета број У 8/17, Уставни суд је у овом предмету закључио да су апсолутном забраном ношења браде војницима Оружаних снага БиХ док су у служби и у униформи прекршени право на приватни живот и право на слободу вјере загарантовани Уставом Босне и Херцеговине и Европском конвенцијом”, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Медији преносе да је захтјев за оцјену уставности Изетбеговић упутио након што је Суд БиХ одбацио тужбу припаднице ОС БиХ Емеле Мујановић против Министарства одбране, која је сматрала да је дискриминисана зато што јој није дозвољено да носи хиџаб. Поред Мујановићеве, судови су одбацили и тужбе неколико мушких припадника ОС БиХ који су тражили да им се омогући ношење браде, преносе медији.

Министарство одбране БиХ одбацило је наводе из Изетбеговићеве апелације наводећи да Правила службе кажу како „војна лица морају увијек бити уредно одјевена, обријана и подшишана“, као и да „жене, војна лица морају косу уредно одржавати да им не смета при извођењу обуке, ношењу заштитне маске, шљема и друге опреме, односно приликом обављања дужности“.

„Употреба заштитне опреме која нужно условљава обријано лице не оставља простор за удовољавање захтјеву појединаца да носе браду“, наводи се у одговору.

Коментаришући Изетбеговићеву апелацију, замјеница председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је она „најбољи доказ какву државу Изетбеговић заговара“.

Према њеним ријечима, муслиманска држава како је замишља Изетбеговић требало би да омогући ношење хиџаба и браде у ОС БиХ како то налажу вјерски обичаји исламских земаља.

„Какав би то утисак произвело на припаднике друга два народа у ОС БиХ, није тешко замислити“, навела је она у изјави за Срну.

Мајкићева каже да се очекује да ће се о „овим опасним намјерама Изетбеговића изјаснити и реаговати и представници међународне заједнице који ових дана воде интензивне преговоре са њим покушавајући да га приволе на компромис без кога нема ни БиХ“.

„Вјерујем да ће можда овом поруком схватити да проблеми у БиХ не леже у Републици Српској, Милораду Додику и СНСД-у, него у оваквим намјерама Изетбеговића које немају никаквог оправдања“, навела је Мајкићева, пренио је Танјуг.

Filter 2019