Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /латиница

Три добре вијести о пандемији

Аутор: Сониа Пулидо

Извор: dw.com

Корона се свима смучила. Аларми поново вриште због новог соја, али за крај године вијести су ипак добре: омикрон је изгледа блажи, бустер доза вакцине дјелује, а ту је и прва таблета против короне пише Дојче Веле.

Према једној студији из Енглеске, нова варијанта вируса омикрон у 20 до 25 посто случајева мање води болничком лијечењу него што је то случај с мутацијом делта. Експерименти у лабораторијима показују да омикрон има мању способност инфицирања станица плућног ткива.

Иако још треба причекати хоће ли се налази потврдити у пракси, све указује на то да ће омикрон бити блажи од очекиваног. Али, шириће се брже јер због бројних мутација на тзв. спајк-протеину често заобилази имунитет који смо стекли првобитном вакцинацијом или тиме што смо прележали прве варијанте вируса.

Једна шкотска студија показује да је ризик од одласка у болницу код омикрона чак за двије трећине нижи и да та варијанта практично не изазива јаче симптоме код млађих од 60 година. У тој студији се такође показује да бустер вакцина, односно трећа доза, у огромној мјери штити од симптома.

Томе у прилог говори и студија из аустралијске области Нови Јужни Велс. Тамо су, додуше, скоро сви вакцинисани – и омикрон шаље људе у болницу двоструко рјеђе него делта.

Научници ипак упозоравају да опасност лежи у томе што је омикрон знатно више заразан. Чак и ако је сам проток болести блажи, уколико се у кратком року зарази огроман број људи – биће их довољно да препуне болнице.

Ближи се крај пандемије?

Неки већ прогнозирају да омикрон полако, али сигурно доноси крај пандемије. Јер, та варијанта је паметнија и еволутивно супериорнија у односу на делту. То значи да се брже шири, али рјеђе убија своје домаћине. Ускоро би омикрон требало да преузме примат у односу на делту.

Иако вирус неће бити брзо искоријењен, можда чак никад, велики су изгледи да постане ендемски. То би значило да нема пандемије, али да ће ослабљена верзија вируса наступати ту и тамо локално или сезонски, баш као грипа зими. Од тога би се онда штитило као и од грипе – годишњом вакцинацијом.

Добре вијести су што произвођачи вакцина тврде – и прве студије то показују – да бустер доза добро штити од омикрона. То кажу и у Новаваксу, чија је вакцина недавно одобрена у ЕУ. У ту протеинску вакцину се полажу велике наде јер има много људи који су скептични према новој мРНА технологији, па су избјегавали Модерну и Бајонтек/Фајзер.

И произвођачи те двије вакцине су саопштили да трећа доза одлично дјелује против новог соја. Исто је саопштила АстраЗенека.

Прва таблета против коронавируса

Фајзер ових дана има још једну велику вијест – америчка Агенција за лијекове издала је хитно одобрење за њихову таблету против ковида названу Паксловид. Једна међуанализа Фајзера показује да лијек смањује стопу смртних случајева за 89 одсто.

Паксловид заправо успорава размножавање вируса. Свако, ко је болестан, узима таблету код куће два пута дневно, укупно пет дана, а у комбинацији с једним другим препаратом. Сврха тог лијека је да се избјегне озбиљан ток болести и спријечи евентуални одлазак у болницу.

У току је поступак за одобрење пред Европском агенцијом за лијекове. Ту кажу да би таблете могле да се преписују одраслим пацијентима којима не треба додатни кисеоник, а имају повећани ризик од тешког протока болести.

Производња још неће бити масовна, а лијек је скуп. Тако су америчке власти наручиле десет милиона паковања за око пет милијарди долара. Првих 265.000 биће испоручено у јануару.

Filter 2019