Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Станојевић ће остати упамћен по поштењу и скромности

Извор: Срна

Пале данас испраћају Светислава Цецу Станојевића, оснивача и првог предсједника Врховног суда Републике Српске, али и угледног грађанина ове локалне заједнице, саопштено је из општинске управе.

У саопштењу је наведено да је Станојевић био врхунски интелектуалац и човјек који је својом отвореношћу и људском ширином, спремношћу да помно саслуша и посавјетује и знанца и незнанца, стекао својеврстан статус омиљеног и драгог суграђанина.

“Станојевић је писао историју Републике Српске, али поред тога остаће упамћен по поштењу, скромности и племенитости – особинама које је све рјеђе наћи, посебно у једној особи”, наведено је у саопштењу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић навео је да живот и дјело Станојевића најбоље показују како су истински велики и умни људи најчешће обични и приступачни.

“Наш Цецо је истовремено био и посебан и једноставан, човјек какав се ријетко сусреће и наша је привилегија што смо га имали као суграђанина и доброг комшију, а његов одлазак је велики губитак за општину, град Источно Сарајево и Републику Српску у цјелини”, поручио је Југовић.

У саопштењу је наведено да су од Станојевића могли много научити о праву, али и другим научним дисциплинама, јер је био ријетко начитан и човјек широког образовања, али и, што је непроцјењиво о вриједностима које човјека чине човјеком, у правом и пуном смислу те ријечи.

Станојевић је оставио дубок траг у историји правосуђа Републике Српске, а био је и најмлађи судија некадашње Југославије, с обзиром на чињеницу да је први пут изабран за судију 1964. године у својој 25. години.

Он ће остати упамћен на Палама као правдољубив и добар човјек, који није штедио огромно знање и животну енергију како би био на услузи свом народу и Републици Српској.

Станојевић ће бити сахрањен данас у 13.00 часова у Доњој Љубогошти код Пала.

Filter 2019