Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

СКУД “Бошко Вујадин” одржало годишњи концерт

Извор: СРНА

Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ “Бошко Вујадин” из Источне Илиџе вечерас је у Источном Новом Сарајеву одржало 27. годишњи Никољдански концерт, на којем су се представили са пет кореографија.

Члан Управног одбора овог друштва Милосав Кокић изјавио је Срни да су учествовале све узрасне категорије.

Кокић је истакао да је епидемиолошка ситуација увелико утицала на рад и активности друштва, али да се постепено почиње са успостављањем нормалног функционисања.

“Имамо жАж ансамбл који је већ четири, пет година у сталном саставу који чине млади, а имамо још двије групе млађих категорија који су заправо наша будућност”, рекао је Кокић.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду се радило на обнављању ношњи, а у плану је припрема двије нове кореографије.

“Тренутно имамо ношње за седам, осам кореографија. Има доста ношњи које се преклапају, као што је Сарајевеско поље које се преклапа са дијелом ношње Влашића и другим”, истакао је Кокић.

Он је додао да имају око стотињак чланова, али увијек може боље.

“Фолклор је мјесто гдје се стварају људи, не учи се само играти и пјевати. Стварају се коријени једне популације људи који остају и опстају на одређеном простору”, истакао је Кокић.

На концерту у препуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево наступили су и гости из Србије, односно чланови Културно умјетничког друштва /КУД/ “Златибор” из Чајетине.

Умјетнички руководилац и кореограф КУД-а “Златибор” Владан Милекић рекао је Срни да први пут гостују у Источном Сарајеву и да ће проширити сарадњу са СКУД-ом “Бошко Вујадин”.

“Надам се да ћемо се успјешно представити публици, али је много битније да се деца спријатеље. Ми ћемо се представити, између осталог, играма из Књажевца и околине Београда”, истакао је Милекић.

Он је изразио наду да ће бити прилика и да они угосте чланове СКУД-а “Бошко Вујадин” и да ће бити добри домаћини.

Filter 2019