Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

СЗО: Потпуна забрана путовања неће зауставити пандемију

Извор: Срна

Свјетска здравствена организација (СЗО) вјерује да се пандемија ковид 19 не може зауставити потпуном забраном међународног путовања, наводи се у препоруци СЗО за међународни саобраћај у вези са новим сојем вируса корона омикрон.

“Потпуна забрана путовања неће спријечити ширење вируса свијетом, а ставља тежак терет на животе људи и средства за живот”, наводи се у препоруци.

У документу се истиче да земље треба да наставе са приступом који је заснован на доказима и процјени ризика приликом увођења мјера за путовања, у складу са Међународним здравственим регулативама.

Осим тога, потпуне забране путовања “могу неповољно да утичу на глобалне здравствене напоре током пандемије, дестимулишући земље да пријаве и објаве епидемиолошке и секвентне податке”, наглашено је из СЗО.

Међу препорученим мјерама, СЗО наводи провјеру путника прије путовања или по доласку, укључујући употребом тестова за вирус корона или примјеном карантина за међународне путнике. Ове мјере, међутим, треба дефинисати кроз процес процјене ризика.

СЗО додаје да мјере треба да буду сразмјерне ризику и временски ограничене и да се примјењују “уз поштовање достојанства путника, људских права и основних слобода”.

Filter 2019