Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Sanja Kusmuk sprema se za Olimpijadu u Pekingu

Izvor: Srna/Maja Krsmanović Brčkalo

Sanja Kusmuk će na Zimskoj olimpijadi u Pekingu nastupati u dvije discipline slobodnim stilom, a to su sprint na 1.400 metara i na mas-startu 30 kilometara.

Dvadesetpetogodišnja Sanja Kusmuk iz Smučarskog kluba “Romanija” sa Pala uspješna je u skijaškom trčanju, a za učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu kaže da je kruna na svaku sportsku karijeru.

Ona napominje da će prvi put biti učesnik na Olimpijskim igrama, koje će se održati u februaru.

“Pripreme su počele u maju i još uvijek traju. Smatram da sam spremna za ovako veliko takmičenje. Naravno, imamo još posla oko ulaska u formu”, naglašava za Kusmukova, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta.

Ona će u Pekingu nastupati u dvije discipline slobodnim stilom, a to su sprint na 1.400 metara i na mas-startu 30 kilometara.

Obje discipline su jako zahtjevne i različite po samoj strukturi.

Sprint je kratka disciplina, ali zahtjevna, gdje se na 1.400 metara mora dati najbolje od sebe, dok se na mas-startu mora pametno rasporediti snaga, jer je jako duga trka.

“Ne mogu reći da imam prevelika očekivanja jer su ovo moje prve Olimpijske igre, ali očekujem dobar rezultat”, ističe Kusmukova.

Ona vjeruje da neće biti problema sa pandemijom virusa korona, jer su Kinezi napravili odličan sistem prevencije i zaštite.

Kusmukova napominje da će sa njom na Zimske olimpijske igre poći i kolega Strahinja Erić, dok će u alpskom skijanju iz BiH takmičiti Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić, te Mirza Nikolajev u disciplini sankanje.

Sanja se skijaškim trčanjem bavi od 2008. godine, kada je zajedno sa bratom napravila svoje prve skijaške korake.

Na Evropa kupu nastupala je od 2013. godine. U svojoj kolekciji ima mnogobrojne medalje, pehare i priznanja.

“To su dva druga mjesta na ukupnom poretku Balkan kupa sezona 2017/18. i 2018/19, ujedno i ostvarenje A olimpijske norme 2019. godine, učešće na Svjetskom kupu, kao i dugi niz godina učešća na Svjetskom prvenstvu. A olimpijsku normu uspjela sam da održim do samog plasiranja na Olimpijske igre”, navodi Kusmukova.

Sanja Kusmuk je dugogodišnji državni prvak BiH u skijaškom trčanju.

Ona ističe da se u BiH jako malo pažnje posvećuje sportu i da se nada da će se u skorije vrijeme desiti neke znatne promjene u oblasti sporta.

Filter 2019