Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /латиница

Сања Кусмук спрема се за Олимпијаду у Пекингу

Извор: Срна/Маја Крсмановић Брчкало

Сања Kусмук ће на Зимској олимпијади у Пекингу наступати у двије дисциплине слободним стилом, а то су спринт на 1.400 метара и на мас-старту 30 километара.

Двадесетпетогодишња Сања Kусмук из Смучарског клуба “Романија” са Пала успјешна је у скијашком трчању, а за учешће на Зимским олимпијским играма у Пекингу каже да је круна на сваку спортску каријеру.

Она напомиње да ће први пут бити учесник на Олимпијским играма, које ће се одржати у фебруару.

“Припреме су почеле у мају и још увијек трају. Сматрам да сам спремна за овако велико такмичење. Наравно, имамо још посла око уласка у форму”, наглашава за Kусмукова, дипломирани професор физичког васпитања и спорта.

Она ће у Пекингу наступати у двије дисциплине слободним стилом, а то су спринт на 1.400 метара и на мас-старту 30 километара.

Обје дисциплине су јако захтјевне и различите по самој структури.

Спринт је кратка дисциплина, али захтјевна, гдје се на 1.400 метара мора дати најбоље од себе, док се на мас-старту мора паметно распоредити снага, јер је јако дуга трка.

“Не могу рећи да имам превелика очекивања јер су ово моје прве Олимпијске игре, али очекујем добар резултат”, истиче Kусмукова.

Она вјерује да неће бити проблема са пандемијом вируса корона, јер су Kинези направили одличан систем превенције и заштите.

Kусмукова напомиње да ће са њом на Зимске олимпијске игре поћи и колега Страхиња Ерић, док ће у алпском скијању из БиХ такмичити Елведина Музаферија и Емир Локмић, те Мирза Николајев у дисциплини санкање.

Сања се скијашким трчањем бави од 2008. године, када је заједно са братом направила своје прве скијашке кораке.

На Европа купу наступала је од 2013. године. У својој колекцији има многобројне медаље, пехаре и признања.

“То су два друга мјеста на укупном поретку Балкан купа сезона 2017/18. и 2018/19, уједно и остварење А олимпијске норме 2019. године, учешће на Свјетском купу, као и дуги низ година учешћа на Свјетском првенству. А олимпијску норму успјела сам да одржим до самог пласирања на Олимпијске игре”, наводи Kусмукова.

Сања Kусмук је дугогодишњи државни првак БиХ у скијашком трчању.

Она истиче да се у БиХ јако мало пажње посвећује спорту и да се нада да ће се у скорије вријеме десити неке знатне промјене у области спорта.

Filter 2019