Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Самоуслужним апаратима с нездравом храном није мјесто у школама Српске

Извор: Независне новине

Грицкалице, сокови и чоколадице надохват су руке основцима и средњошколцима у школама широм Српске, јер је велики дио ових образовних установа набавио самоуслужне апарате с овим производима, а нутриционисти истичу да им није мјесто у школама.
Драгана Лошић, нутрициониста из Бањалуке, сматра да апаратима с нездравом храном није мјесто у школама, а посебно у основним.

“У тим производима се углавном налазе празне калорије, то су неке слане грицкалице које штете организму, нарушавају дјечји имунитет, те могу да доведу и до хормонских проблема, јер то је период интензивног раста и развоја, гдје се постављају добри темељи за здравље”, казала је Лошићева за “Независне новине”.

Истиче да таква храна доводи до епидемије гојазности.

“Тако се у нижем узрасту уочава дјечја гојазност. Углавном с поласком у школу већ видимо да се сваке године биљежи све више гојазне дјеце”, казала је Лошићева.

Додала је да разумије да су самоуслужни апарати постављени на факултете, гдје су већ сви пунољетани и свјесни да су одговорни за своје здравље.

Мирослав Попржен, директор ОШ “Свети Сава” Бањалука, који је уједно и предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је за “Независне новине” да у њиховој школи постоји самоуслужни апарат с грицкалицима и соковима.

“Будући да кухиње у школама не могу да раде због пандемије, одлучили смо да набавимо тај апарат да дјеца не излазе на одморима мимо школског дворишта”, казао је Попржен и истиче да их још неколико основних школа на подручју бањалучке регије такође има.

Додаје да од стане родитеља није било притужби због нездравих производа који се ту налазе, а на овај начин су надохват руке основцима.

Да су због пандемије морали затворити школску кухињу и због тога набавити самоуслужни апарат с грицкалицима каже и Вита Малешевић, директорица бањалучке Гимназије.

“Прије пандемије имали смо неки вид кухиње, гдје су ђаци могли да купе храну, али смо морали то затворити, тако да смо имали притужбе професора, али и ученика да у школи немају ништа купити, па смо одлучили да набавимо један апарат за ђаке, а један за професоре”, каже Малешевићева за “Независне новине”.

Истиче да су се за набаваку ових апарата одлучили из безбједносних разлога, јер ученици немају потребу да излазе мимо школског дворишта да нешто купују.

И Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа семберске регије, казао је да у њиховој регији већина школа има апарате с грицкалицама и соковима.

“Наравно да има разлога да се размишља о томе да то није здраво за дјецу, да ти производи који се налазе у апаратима нису добри за ђаке, али са друге стране ученици често и бирају такве производе само што је у школама значајно безбједније”, казао је Ђурић за “Независне новине”.

Са друге стране Јелена Чанчар, предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије, казала је за “Независне новине” да се у њиховим школама труде да промовишу здраву исхрану те да немају апарате.

“Боримо се против тога. Сматрамо да дјеци не треба да буду надохват руке грицкалице, посебно основцима. Иако су нам били нуђени нисмо пристали на то”, закључила је Чанчарева.

Filter 2019